Menu

Uw zoekacties: Haarlemsche Football Club (HFC) Haarlem te Haarlem

1398 Haarlemsche Football Club (HFC) Haarlem te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding * 
1. Geschiedenis van de HFC Haarlem
1.1. 1889-1914
1.2. 1914-1939
De tweede periode van 25 jaar in het bestaan van Haarlem wordt gekenmerkt door tijden van verandering.
Jan van den Berg wist tijdens zijn bewind als voorzitter de zaken nog in het gareel te houden, maar toen hij in 1920 de voorzittershamer neerlegde, kwamen de problemen aan de oppervlakte.
Te veel had men vastgehouden aan het beeld van de vriendenclub van weleer. Maar de omstandigheden waren gewijzigd. Er waren nieuwe voetbalverenigingen gekomen die op welhaast professionele wijze de zaken aanpakten. Trainers deden hun entree, terwijl hier en daar al voorzichtig geld werd betaald. Leden wensten zich ook niet meer bij voorbaat neer te leggen bij bestuursbesluiten.
Haarlem had in die jaren stilgezeten. Van trainen onder bevoegde leiding was geen sprake geweest. Net als voorheen bestond de training uit een partijtje schieten op de goal. Ook de opleiding van de jeugd was verwaarloosd. En ook het bestuur was het onderling niet altijd met elkaar eens.
De gevolgen bleven niet uit. Moeilijke jaren zouden volgen, met als dieptepunt degradatie naar de 2e klasse. Maar juist toen de nood het hoogst was, stonden er mensen op binnen de vereniging die de juiste koers aangaven en Haarlem weer op het rechte pad hielpen. Was er in het verleden een Charbon, die met een enorm doorzettingsvermogen de vereniging in stand wist te houden, nu waren het mensen als C.N. Hin en J.P. van Balen Blanken die Haarlem weer nieuw leven wisten in te blazen.
In 1922/23 kwamen de Roodbroeken op een bepaald moment onderaan te staan en waren de vooruitzichten niet bepaald rooskleurig. Er werd toen besloten een trainer in dienst te nemen om uit de benarde positie te geraken. Dat werd de Engelsman Bollington. Zijn aanpak had succes: negen achtereenvolgende wedstrijden werden niet verloren en het eerste klasseschap werd behouden. In het seizoen 1924/25 werd zijn contract echter wegens geldgebrek opgezegd.
Voorbereidingen werden getroffen om in september 1939 het vijftigjarig bestaan groots te vieren, maar net als in 1914 werden de plannen wreed verstoord door een nieuwe oorlog, die zijn onuitwisbare sporen ook bij Haarlem zou achterlaten.
1.2.1. Kopstukken
1398 Haarlemsche Football Club (HFC) Haarlem te Haarlem
Inleiding1
1. Geschiedenis van de HFC Haarlem
1.2. 1914-1939
1.2.1.
Kopstukken
Ook dit overzicht is niet compleet wanneer geen aandacht zou worden besteed aan die mensen die tot aan het 50-jarig bestaan zo'n belangrijke rol binnen de vereniging hebben gespeeld en hebben bijgedragen tot haar groei en bloei.
Als bestuurders zijn reeds genoemd de heren Van Balen Blanken en Hin, die door niet aflatende ijver en clubliefde Haarlem het aanzien teruggaven dat in korte tijd verloren was gegaan.
Zonder anderen tekort te willen doen, mogen de namen van de volgende voetballers niet onvermeld blijven.
Piet Tekelenburg, als opvolger van Bert Healey. Kwam twee maal uit voor het Nederlands elftal. Werd in 1926 lid van verdienste.
Wiggert van Daalen sr., een Roodbroek in hart en nieren. Niet alleen op de grasmat was hij een belangrijke man voor de vereniging, maar ook op het organisatorische vlak heeft hij zijn sporen verdiend. Hij speelde in totaal 216 wedstrijden voor Haarlem I en kwam éénmaal uit voor Oranje. Werd in 1939 lid van verdienste.
Klaas Breeuwer, één van de productiefste spitsen die Haarlem ooit heeft gehad. Hij maakte in 'slechts' 91 wedstrijden 85 doelpunten, een ongeëvenaard gemiddelde. Hij speelde één wedstrijd voor het Nederlands elftal.
Arie Bieshaar vormde samen met Martien Houtkoper een gevreesd duo in de Haarlemse voorhoede. Van 1917 tot 1934 speelde hij 285 wedstrijden en scoorde daarin 119 goals. Kwam vier maal uit voor het Nederlands elftal.
Tot de allerbeste voetballers die Haarlem ooit in haar gelederen heeft gehad, behoort zeker J.C. ("Kick") Smit. Een groot voetballer, die vanaf 1934 in de voorhoede speelde. Als geen ander had hij gevoel voor de bal; zijn passes waren vlijmscherp, zijn schijnbewegingen hebben menig verdediger in verwarring gebracht. Het maken van goals leek voor hem de gewoonste zaak van de wereld. In 1950 nam hij afscheid als actief voetballer in een benefietwedstrijd tegen Ajax voor 10.000 toeschouwers. Hij werd daarna als trainer aangesteld en bezorgde de Roodbroeken in 1952 een afdelingskampioenschap. In 1954 speelde hij nog eens vijf wedstrijden voor het eerste, waarmee hij op een totaal van 212 wedstrijden kwam, waarin hij 108 goals maakte.
Dat Kick Smit niet alleen voor Haarlem een waardevol voetballer was, bewijst het feit dat hij maar liefst 30 maal voor het Nederlands elftal uitkwam.
1.3. 1939-1954
2. Atletiek
3. Cricket
4. Honkbal
5. Geschiedenis van het archief
6. Citeerinstructie
7. Openbaarheid
8. Bijlagen
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1891-1954
Omvang in meters:
5,00
Periode documenten:
1891-1954 (1989)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-445. Inv.nrs. 417-440 zijn nog niet beschreven in de toegang. Lijsten van voorzitters, 1889-1959, secretarissen, 1890-1970, en penningmeesters, 1890-1962, in de inventaris. Voor foto's van de Haarlemsche Football Club (HFC) te Haarlem, 1897-1994, zie toegangsummer 1469.
Gemeente:
Haarlem
Categorie: