Menu

Uw zoekacties: Familie Krelage en de firma E.H. Krelage & Zoon te Haarlem

1798 Familie Krelage en de firma E.H. Krelage & Zoon te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van de firma E.H. Krelage & Zoon is het klassieke verhaal van de doodarme immigrant, die op afgeslofte schoenen Nederland binnenkwam en door hard werken, handelsinstinct en geluk een bedrijf wist op te bouwen dat over de hele wereld een naam verwierf van deskundigheid en betrouwbaarheid. Drie generaties van de familie, Ernst Heinrich senior, Jacob Heinrich en Ernst Heinrich junior, hebben zich sterk gemaakt voor het bedrijf.
1. Ernst Heinrich sr.
1798 Familie Krelage en de firma E.H. Krelage & Zoon te Haarlem
Inleiding
1.
Ernst Heinrich sr.
Ernst Heinrich Krelage werd geboren in 1786 als Hermann Heinrich Krelage, de jongste zoon van Johann Franz Krelage (ook geschreven: Kreylage) en diens tweede vrouw Anna Lucia Meyers. Rond 1811 nam hij de identiteit aan van een vermoedelijk jong overleden oudere broer, waarschijnlijk om door het opgeven van een hogere leeftijd aan de conscriptie te ontkomen. (Dit volgens de familieoverlevering. Ernst zelf zwijgt hierover in zijn autobiografie, waarin hij alle andere gebeurtenissen in zijn leven uitvoerig beschrijft.)
De familie was woonachtig te Epe, een gehucht bij Bramsche in de buurt van Osnabrück. De boerenhoeve van de familie was te klein om de jongste zoon een bestaan te garanderen en zoals veel landgenoten vertrok de jonge Ernst in 1804 om in Nederland een bestaan op te bouwen.
Drie jaar later werd hem (als Hermann) een patent verleend als hoveniersknecht te Heemstede. In 1811 kreeg hij (als Ernst) patent als bloemist en winkelier te Haarlem, de stad waar hij zich permanent vestigde. Dit is het begin van de firma die door hem en zijn zoon en kleinzoon tot bloei zou worden gebracht.
Aanvankelijk reisde Ernst sr. voortdurend heen en weer tussen Haarlem en Frankfurt am Main, destijds een belangrijke handelsstad met een vermaarde jaarmarkt, waar hij een filiaal opende. Zijn twee huwelijken werden in Frankfurt gesloten, terwijl zijn zoon er geboren is. In 1813 verwierven hij en zijn vrouw zelfs het burgerschap van de stad.
Te Haarlem begon hij zijn firma in een pand aan de Kampersingel. In 1815 kocht hij een kwekerij met huis aan de Kleine Houtweg, ter hoogte van het huidige huisnummer 19. Allengs werd dit terrein door de verwerving van aangrenzende percelen grond aanzienlijk uitgebreid zodat het uiteindelijk het gehele complex tussen de Korte en Lange Poellaan en Rustenburgerlaan besloeg. Rond 1840 was het bedrijf uitgegroeid tot de grootste kwekerij van Haarlem.
De firma had toen al zo'n naam opgebouwd, dat koningin Anna Paulowna, de vrouw van koning Willem II, in 1839 met haar kinderen het bedrijf kwam bekijken. Zij waren de eersten in een lange reeks van vorstelijke bezoeken.
Regelmatig werden producten ingezonden naar bloemententoonstellingen. De firma viel herhaaldelijk in de prijzen, zoals de portefeuille met oorkonden (nu aanwezig in de Kennemer Atlas) aantoont.
Omdat de grond aan de Kleine Houtweg niet voor hyacinthenteelt geschikt was, werden hiervoor gronden aan de Zijlweg te Overveen aangekocht, en later terreinen te Heemstede.
Ernsts eerste vrouw, Jacoba Dorothea Sophia Fresenius, met wie hij in 1814 getrouwd was, overleed in 1821. Drie jaar later huwde hij haar jongste zuster Suzanne Friederike Louise Fresenius. Nog in hetzelfde jaar werd hun zoon Jacob Heinrich geboren. Hij zou enig kind blijven.
2. Jacob Heinrich sr.
3. Ernst Heinrich jr.
4. Geschiedenis van het archief
5. Literatuur
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1785-1956
Omvang in meters:
3,15
Periode documenten:
1785-1956 (1979)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-552. In de Atlas van het Noord-Hollands Archief zijn geplaatst: foto's van J.H. Krelage sr. en zijn graf, 1896-1901, en oorkonden betreffende op tentoonstellingen gewonnen prijzen, 19e-20e eeuw.
Gemeente:
Haarlem