Menu

Uw zoekacties: Familie Krelage en de firma E.H. Krelage & Zoon te Haarlem

1798 Familie Krelage en de firma E.H. Krelage & Zoon te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van de firma E.H. Krelage & Zoon is het klassieke verhaal van de doodarme immigrant, die op afgeslofte schoenen Nederland binnenkwam en door hard werken, handelsinstinct en geluk een bedrijf wist op te bouwen dat over de hele wereld een naam verwierf van deskundigheid en betrouwbaarheid. Drie generaties van de familie, Ernst Heinrich senior, Jacob Heinrich en Ernst Heinrich junior, hebben zich sterk gemaakt voor het bedrijf.
1. Ernst Heinrich sr.
2. Jacob Heinrich sr.
1798 Familie Krelage en de firma E.H. Krelage & Zoon te Haarlem
Inleiding
2.
Jacob Heinrich sr.
Jacob Heinrich sr., in familiekring Heinrich genoemd, wilde graag studeren maar mocht dit niet van zijn vader. Vanaf zijn 16e jaar werd hij ingezet in het bedrijf. Jaarlijks maakte hij reizen naar het filiaal in Frankfurt. Ook bezocht hij meerdere malen Engeland. Van sommige van deze reizen zijn dagboeken van hem bewaard gebleven.
In 1850, het jaar waarin zijn huwelijk met de Frankfurtse Christiane Henriette Plitt plaatsvond, werd hij door zijn vader als medefirmant in het bedrijf opgenomen. Vanaf dat jaar heette de firma E.H. Krelage en Zoon.
Na het overlijden van zijn vader in 1855 zette hij zijn eigen stempel op het bedrijf door het ontwerpen van de 'Wintertuin', een complex van kassen met tropische gewassen op het bedrijfsterrein. Deze Wintertuin was vanaf 1857 in de wintermaanden voor het publiek geopend en werd bezocht door o.a. koningin Sophie.
Jacob Heinrich sr. ontwikkelde zich tot een deskundige op het gebied van de plantkunde. Vanwege zijn studie daarvan richtte hij een bibliotheek in die onder vakgenoten vermaard werd. Een gedeelte van deze bibliotheek is in 1916 door zijn zoon overgedragen aan de Landbouwhogeschool te Wageningen.
Hij was voorstander van de teelt van een zo volledig mogelijk assortiment van een bepaalde plantensoort. Daarom hield hij tevens soorten aan die niet goed in de markt lagen.
Hij beperkte zich niet meer alleen tot de kweek van bloembollen, maar legde zich tevens toe op het telen van coniferen, cacteeën, aardbeien, pioenrozen, dahlia's en kasplanten.
De belangrijkste daad voor de welvaart van het bedrijf was de introductie van de Darwin tulpen, een tot dan toe verwaarloosde variëteit die hij aankocht van een buitenlandse verzamelaar. Het was Krelage die de tulpen naar de beroemde Charles Darwin vernoemd heeft (de brief waarin diens zoon Francis daarvoor toestemming geeft bevindt zich nog in het archief.).
Om de Darwin tulpen bekend te maken, werden zij getoond op iedere belangrijke bloemententoonstelling, waar zij regelmatig in de prijzen vielen.
Jacob Heinrichs maatschappelijke activiteiten zijn indrukwekkend. In 1860 was hij mede-oprichter van de Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur, waarvan hij 40 jaar lang als voorzitter fungeerde. Ook werd hij de initiator voor talrijke nationale en internationale tentoonstellingen, waarbij hij regelmatig als jurylid optrad.
In 1872 nam hij het initiatief tot oprichting van de Nederlandse Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, waarvan hij de eerste voorzitter was. Tevens was hij van 1868 tot 1899 voorzitter van de Bloemistenvereniging.
Uit het archief blijkt verder dat hij actief was in talloze andere verenigingen, onder andere de Kamer van Koophandel en het Departement Haarlem van de Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van Nijverheid. Bovenop dat alles was hij van 1872 tot 1885 lid van de Haarlemse Gemeenteraad.
Zijn plan voor het stichten van een middelbare tuinbouwschool, verbonden aan de kwekerij, liep op niets uit toen de benodigde rijkssubsidie hiervoor uitbleef.
In 1867, tien jaar na het overlijden van zijn eerste vrouw, trouwde Jacob met Albertina Dina Wilhelmina Schneither. Ruim een jaar later, in 1869, werd hun zoon Ernst Heinrich jr. geboren. Hij zou enig kind blijven.
3. Ernst Heinrich jr.
4. Geschiedenis van het archief
5. Literatuur
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1785-1956
Omvang in meters:
3,15
Periode documenten:
1785-1956 (1979)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-552. In de Atlas van het Noord-Hollands Archief zijn geplaatst: foto's van J.H. Krelage sr. en zijn graf, 1896-1901, en oorkonden betreffende op tentoonstellingen gewonnen prijzen, 19e-20e eeuw.
Gemeente:
Haarlem