Menu

Uw zoekacties: Notariële akten van notarissen te Bloemendaal (Nieuw Notarie...

186.5 Notariële akten van notarissen te Bloemendaal (Nieuw Notarieel Archief Bloemendaal)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Wettelijke regeling
2. Het notarieel protocol
3. Overbrenging notariële archieven
4. Verantwoording van de inventarisatie
5. Zoekinstructies
186.5 Notariële akten van notarissen te Bloemendaal (Nieuw Notarieel Archief Bloemendaal)
Inleiding
5.
Zoekinstructies
Voor u gaat zoeken in het notarieel archief zijn er een paar zaken waar u rekening mee moet houden. De gegevens die aangeboden worden zijn de notariële akten die door de betreffende notaris in opdracht van derden zijn opgemaakt. Over de notaris zelf vindt u er dus geen gegevens. Ook eventuele correspondentie die de notaris heeft gevoerd vindt u er niet in terug. Wilt u gaan zoeken, dan kunnen we uitgaan van een tweetal mogelijkheden:
u weet al dat een bepaalde akte opgemaakt (dat wordt ook wel aangeduid met de term 'verleden') is voor notaris X in plaats Y;
u wilt weten of er over bepaalde personen of gebeurtenissen gegevens te vinden zijn in het notarieel archief.
In het eerste geval kunt u in het hierna volgende overzicht onder de betreffende plaats gaan zoeken of er archief van deze notaris te vinden is, vervolgens selecteert u het inventarisnummer (soms ook aangeduid met de term 'bestanddeelnummer') en vraagt dat aan (het inventarisnummer is het nummer van het stuk op pak stukken dat u aan wilt vragen).
Wat moet u doen als u nog geen gegevens hebt, maar gewoon wilt weten of er gegevens zijn?
1. u bedenkt welke plaats in aanmerking komt. Soms is er in de woonplaats van iemand geen notaris gevestigd. U zou dan eens kunnen kijken in een plaats in de directe omgeving. Soms kan dat een plaats zijn waar een weekmarkt werd gehouden, een bezoek aan de markt werd dan gecombineerd met een bezoek aan de notaris.
2. u vraagt vervolgens het repertorium van de in aanmerking komende notaris(sen) op. Het repertorium is een kort overzicht van de soort akten, met de namen van de personen die bij het maken van de akten betrokken waren. Het repertorium is chronologisch ingericht, dat wil zeggen: op volgorde van datum van het maken van de akten. Elke akte heeft een nummer gekregen, en in principe kunt u de akten onder dat nummer terug vinden. Noteert u daarom de datum en het aktenummer.
3. Let op! Sommige akten worden 'in brevet' gemaakt. Dat wil zeggen dat de notaris een akte maakte, deze liet ondertekenen door de betreffende persoon of personen en deze dan vervolgens in origineel meegaf. Van een dergelijk brevet is dus geen exemplaar te vinden tussen de akten. U moet het dan doen met de korte omschrijving uit het repertorium.
4. u hebt nu de datum en het aktenummer van de akte waarin u geïnteresseerd bent. Vervolgens zoekt u in de toegang de serie minuutakten op, deze zijn geordend op jaar. Soms zijn er meer pakken over hetzelfde jaar. In dat geval is zonodig de periode aangegeven, en de aktenummers die het betreffende inventarisnummer bevat. Selecteer vervolgens het inventarisnummer dat de door u gezochte akte bevat en vraag dat aan.
Voor het aanvragen hebt u naast uw eigen bezoekersnummer en het inventarisnummer ook het toegangsnummer nodig. Dit vindt u duidelijk vermeld in de titel van iedere paragraaf, het is het nummer dat begint met 186.
Indien u dit wilt kunt u van de gevonden akte(n) een kopie laten maken. U mag dit niet zelf doen. Bij de informatiebalie in de studiezaal kunt u zonodig inlichtingen hierover vragen.
6. Protestregister
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1843-1925
Omvang in meters:
11,00
Periode documenten:
(1837) 1843-1925
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming directeur
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-40, 42-95, 115-183. Alleen digitaal te raadplegen. Alleen toegankelijk via door de notaris gemaakte repertoria, inv. nrs. 1 en 40 (registers waarin per jaar de akten chronologisch werden doorgenummerd en een korte beschrijving werd gegeven van de inhoud van de akten). Voor de akten van notaris J.H. Wildervanck de Blécourt over de periode 1908-1915 zie toegang 1972 inv. nrs. 1083-1101. Akten van testament of codicil, jonger dan 94 jaar, zijn volgens besluit van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen van 07-08-1996 niet openbaar. Opheffing van de beperking op de openbaarheid hetzij overeenkomstig artikel 839 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering hetzij door degene die een schriftelijk bewijs overlegt waaruit blijkt dat de testateur is overleden. Akten van testament of codicil uit de periode 1916-1925 zijn nog bij de notarisbewaarder. Inlichtingen over de vindplaats worden verstrekt door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, Postbus 16020, 2500 BA Den Haag, tel. 070-3307111. In 2003 is het Protocollenregister 1916-2003 verschenen, waarin alle notarissen vanaf 1916 zijn opgenomen. Het Protocollenregister is ook digitaal doorzoekbaar via de website: http://www.notaris.nl/het-opvolgersarchief.
Inv. nr. 2 is een protestregister (betreft weigeringen tot uitbetaling van wissels) over de periode 1837-1873.
Gemeente:
Bloemendaal
Categorie: