Menu

Uw zoekacties: familie De Goede, Collectie van de

197 familie De Goede, Collectie van de

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Betreffende de familie De Goede en aanverwanten
2. Betreffende de vereeniging de West-Frieze-Styk
3. Betreffende de uitgevers-maatschappij "Fas Frisiae" c.v
4. Betreffende het maegskip "De Goede"
5. Betreffende de Stichting voor Oergodsdienstgeschiedenis
197 familie De Goede, Collectie van de
Inleiding
5.
Betreffende de Stichting voor Oergodsdienstgeschiedenis
De "Stichting voor Oergodsdienstgeschiedenis" werd te Utrecht opgericht op 2 juni 1949 door prof. dr. Herman Felix Wirth Roeper Bosch en dr. Arian de Goede. Het bestuur bestond uit Wirth Roeper Bosch als voorzitter en De Goede als secretaris. Blijkens de akte van stichting had zij verschillende doelen: het inrichten en exploiteren van een museum waar de door de stichting verzamelde collecties konden worden tentoongesteld; het uitgeven van wetenschappelijke studies op het doelgebied van de stichting; het bevorderen van de bekendheid van het begrip oergodsdienstgeschiedenis, ondermeer door educatieve activiteiten op scholen.
De grote persoon achter deze stichting was prof. Wirth Roeper Bosch, een Duitse geleerde die het gebied van de oergodsdienstgeschiedenis tot zijn specialisme had gemaakt. In de loop van zijn leven had een uitgebreide collectie opgebouwd van afgietsels en documentatiemateriaal betreffende (voornamelijk) prehistorische godsdienstige symbolen. Doordat hij in 1938 in ongenade viel bij de toenmalige Duitse machthebbers werden zijn plannen om tot een definitieve tentoonstelling van zijn collectie te komen gedwarsboomd.
In de loop van 1948 werden zijn plannen nieuw leven ingeblazen door zijn contacten met dr. de Goede, die zijn belangstellingssfeer had uitgebreid in de richting van het vakgebied van prof. Wirth Roeper Bosch. Dit resulteerde uiteindelijk in de oprichting van de stichting. Het bleek echter al snel dat vele problemen de realisering van de plannen in de weg stonden. Deze problemen waren deels van praktische aard (b.v. het vinden van de juiste plaats voor het museum) en deels persoonlijke aard, daar de ideeën van beide oprichters en bestuursleden te ver uit elkaar bleken te liggen om een vruchtbare samenwerking te garanderen. In een brief aan De Goede van 26 juli 1949 (dus nog geen twee maanden na de oprichting van de Stichting) bevestigt porf. Wirth Roeper Bosch dan ook dat hij "... de stichting als een foutieven aanleg (wil) opgeven". Als hoofdoorzaak is wellicht aan te geven dat de initiatieven werden gelanceerd in een tijd waarin het betreffende vakgebied als "besmet" werd aanvaard.
6. Lotgevallen en inventarisatie van het archief
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1699-1957
Omvang in meters:
8,90
Periode documenten:
1699-1957 (1977)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-651. Inv.nr. 614 is vanwege materiële staat niet raadpleegbaar. De collectie bevat naast het archief van de Familie De Goede (onder ander van rechtshistoricus en mediaevist prof. mr. dr. Arian de Goede (1915-1957)), ook een aantal (fragment-)archieven van verschillende Noord-Hollandse instellingen.