Menu

Uw zoekacties: Parochie Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming te Vogelenzang

2044 Parochie Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming te Vogelenzang

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. De inventarisatie van het archief
2044 Parochie Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming te Vogelenzang
Inleiding
1.
De inventarisatie van het archief
Het bezitten van een archief, waarin gebruiken zijn vastgelegd die eeuwenlang het leven in de gemeenschap hebben bepaald, schept voor de beheerders een eigen en bijzondere verantwoordelijkheid. Omdat de stukken vaak zonder enig verband in een of andere kast zijn opgestapeld, bestaat de mogelijkheid dat men de gegevens moeilijk terug kan vinden en daardoor zijn de oude papieren ontoegankelijk geworden.
Het kerkelijk Vogelenzang, in de 17de eeuw ontstaan uit een gemeenschap van vrome joffers of kloppen, die in die dagen, toen men officieel katholieken niet wilde kennen, in het afgelegen dorp als kloosterlingen tezamen woonden en een priester in hun midden verlangden. Hoewel Vogelenzang niet tot de oudste plaatsen van het bisdom behoort, is de geschiedenis zo merkwaardig, dat het bijzondere zin heeft het archief als bron te bewaren. Deze stukken, opeengestapeld in een kast in de oude pastorie, intrigeerden deken Zwartkruis toen hij voor het eerst visitatie in Vogelenzang kwam houden. Hij drong er bij de pastoor en het kerkbestuur op aan het archief te gaan ordenen, zodat men gemakkelijk de historie van Vogelenzang kon gaan vertellen. De heren kerkmeesters voelden goed aan wat Zwartkruis bedoelde: zij deden verschillende pogingen om orde te scheppen, maar omdat ordenen en bewaren van archieven nu eenmaal tot de onvervreemdbare rechten van een pastoor behoorden, kwamen zij met al hun goede voornemens geen stap verder (parochieverslag 20 oktober 1965).
Maar de verantwoordelijkheid voor de archieven hebben de heren kerkmeesters nooit opgegeven. Toen er een nieuwe pastoor kwam, die gedwongen werd om meerdere taken te delegeren aan de leden van het bestuur, werd de 'kwestie archief' bijna elke keer op de agenda van de vergadering geplaatst. Toen in 1969 het plan werd goedgekeurd om de pastorie af te stoten, was de eerste zorg waar gaan we met de papieren naar toe? Er werd een ijzeren kast voor aangeschaft, zo leest men in de verslagen, maar toen enkele heren, onder wie de heer C. van Saase probeerden er wat orde in te brengen, merkten ze al spoedig dat dit een zaak voor specialisten was. Ze probeerden toen van de pastoor van Bennebroek te weten te komen hoe die het had klaargespeeld, maar toen ze van de kosten hoorden, konden ze er niet toe overgaan, omdat de kerk door omstandigheden uiterst zuinig moest gaan doen (parochieverslag 15 april 1972). Dat Vogelenzang besefte, dat zij de verantwoordelijkheid droeg voor een kostbaar archief drong door tot het bisdom. Bij een gesprek over plannen van Vogelenzang bij het komende parochiefeest, vertelde de bisschop mij van de pogingen die waren ondernomen om orde te scheppen in die grote hoeveelheid papieren en hij vroeg mij, "kun jij ze niet een handje daarmee helpen? Ze zijn het ten volle waard die mensen uit Vogelenzang". Door middel van pastoor H.L. Hanssen heb ik het bestuur gevraagd, of ze me dit werk wilden toevertrouwen. Zij waren er blij mee, gaven me alle ruimte en met medewerking van mevrouw A. Prins, secretaresse van het bestuur, en door de bijzondere steun van de heer E. Warmerdam, die het opstellen voor zijn rekening heeft genomen, is nu een geordend archief ontstaan, waaruit men halen kan hoe de voorouders hebben geleefd en gewerkt.
Moge dit overzichtelijke archief voor eenieder die er kennis van neemt, altijd het bewijs blijven van mensen uit Vogelenzang die, veel meer dan in andere parochies, hun verantwoordelijkheid voor oud bezit duidelijk hebben getoond. B. Voets, Zandvoort, mei 1983.
De inventaris van B. Voets (zie inv.nr. 435) is herzien. Ina Mostert-Stam en Piet Apswoude hebben de aanvullingen op de inventaris van B. Voets aan het parochiearchief toegevoegd. Vervolgens zijn veel beschrijvingen samengevoegd. Ten slotte zijn alle beschrijvingen gecontroleerd en in de juiste rubriek ondergebracht.
2. Literatuur
3. Bijlage: Pastores, werkzaam geweest in de statie / parochie Vogelenzang
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1719-1986
Omvang in meters:
3,85
Periode documenten:
1719-1986 (2008)
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-450. Bij de volgende inv.nrs. zijn beperkende bepalingen ten aanzien van de openbaarheid gesteld. Inv.nr. 29 openbaar vanaf 2040, inv.nr. 33 vanaf 2041, inv.nr. 45 vanaf 2084, inv.nr. 400 vanaf 2034. Inv. nrs. 266, 285, 356, 359-360 zijn loze nummers. Lijst van pastores, 1645-2001, in de inventaris.
Gemeente:
Bloemendaal