Menu

Uw zoekacties: Gertenbach, Willem Johannes, en IJsbrand de Jong te Zandvoor...

2432 Gertenbach, Willem Johannes, en IJsbrand de Jong te Zandvoort, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Herkomst en beheer van de collectie
2. De collectie
2432 Gertenbach, Willem Johannes, en IJsbrand de Jong te Zandvoort, Collectie van
Inleiding
2.
De collectie
Willem (Wim) Johannes Gertenbach (geboren 14 maart 1904, Zandvoort-overleden 5 februari 1943) was eigenaar van de Electrische Drukkerij Gertenbach, die gesticht was door zijn vader en gevestigd was aan de Achterweg te Zandvoort. Op initiatief van Wim Gertenbach en met medeweten van zijn echtgenote werd gedurende vijf maanden in het oorlogsjaar 1941 in zijn drukkerij de illegale krant Het Parool gedrukt. IJsbrand (IJs) de Jong (geboren 2 augutus 1903, Enkhuizen) was sinds 7 juli 1924 werknemer bij Drukkerij Gertenbach. Op 31 januari 1943 werden Gertenbach en De Jong samen met hun collega Piet Paap gearresteerd door twee Hollanders en een Duitser.
Wim Gertenbach is op 5 februari samen met twaalf andere gevangenen gefusilleerd op de Leusderheide bij Amersfoort. Hun doodvonnissen werden uitgesproken in het eerste zgn. Parool-proces. Aan IJs de Jong werd gratie verleend; zijn doodvonnis werd omgezet in een tuchthuisstraf van 15 jaar (zie inv.nr. 12). De Jong werd tot mei 1944 als dwangarbeider te werk gesteld in diverse werkkampen en gevangenissen in Duitsland. Hij repatrieerde na omzwervingen in Duitsland en Nederland. Op 15 juni 1945 keerde hij terug naar zijn woonplaats in Enkhuizen.
In de collectie bevinden zich diverse getypte aantekeningen; de meeste daarvan zijn zeker van de hand van IJs de Jong, gelet op de formulering van die teksten. Het is waarschijnlijk dat ook de andere getypte aantekeningen van zijn hand zijn.
3. Openbaarheid en citeertitel
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1943-1960
Omvang in meters:
0,10
Periode documenten:
(1926) 1943-1960 (1987)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-48.
Gemeente:
Zandvoort