Menu

Uw zoekacties: Familie Vermeulen te Velsen

3041 Familie Vermeulen te Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Dit archief bevat een aantal stukken betreffende Pieter Vermeulen die zich, tijdens het graven van het Noordzeekanaal, inzette om de kinderen van de kanaalgravers, die van heinde en verre gekomen waren, onderwijs te geven. Deze grondwerkers trachtten zich onder moeilijke omstandigheden in leven te houden. Vanuit een protestants christelijke levensovertuiging probeerde hij, met hulp van de leden van een daartoe in Amsterdam opgericht comité aan een door hen gestichte school, bij te dragen aan hun opvoeding. Toen hij eenmaal het vertrouwen gewonnen had van de welgestelde bewoners van de buitenplaatsen in Velsen, werd hij tevens de tussenpersoon, die er in slaagde om met hun steun in de meest schrijnende gevallen financiële en andere hulp te verlenen.
Veel van de stukken zijn bewaard door zijn zoon, Frederik Pieter Vermeulen, die - zij het zijdelings - ook met het onderwijs verbonden was. Zo maakte hij jarenlang deel uit van de gemeentelijke Commissie van toezicht op het Lager Onderwijs en was hij lid van het bestuur van een schoolvereniging. Ook was hij betrokken bij het ontwerp en de bouw van de hervormde Nieuwe Kerk te IJmuiden, waar hij ook een aantal jaren kerkvoogd was. Over het leven en werk van zijn vader schreef hij een boekje: "De school, de meester en de Heide", uitgegeven in 1949. In 1956 verscheen: "Losse herinneringen aan IJmuiden's verleden", beide uitgaven zijn aanwezig in de bibliotheek van het Noord-Hollands Archief.
Verder was hij aan het begin van de vorige eeuw enige tijd wethouder van Openbare Werken in de gemeente Velsen. Naast een functie in het bedrijfsleven, hij was secretaris van de Vereniging van Reders van Visservaartuigen in IJmuiden, was hij veertig jaar lid van de gemeenteraad van Velsen voor de Anti Revolutionaire Partij; beide functies zegde hij in 1940 op. Na de bevrijding in 1945 werd hij - inmiddels op 75-jarige leeftijd - aangezocht om tot de verkiezing van een nieuwe gemeenteraad opnieuw enige tijd wethouder van Openbare Werken te worden, waarbij hij o.m. belast werd met de herverkaveling in de door de afbraak van woningen getroffen gemeentedelen. Over zijn eigen carrière heeft hij de nodige stukken bewaard, naast stukken over andere familieleden. Zijn zuster Hendrika Maria Vermeulen huwde met Jelle Pieter Nauta, die bekendheid verwierf als uitgever van prentbriefkaarten, zijn broer Martinus Johannes bezat artistieke gaven op het gebied van schilderen en metaalbewerking en vestigde zich als leraar in Zürich, Zwitserland, waar hij de Zwitserse nationaliteit verwierf.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1818-1979
Omvang in meters:
0,45
Periode documenten:
1818-1979
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-101.
Gemeente:
Velsen