Menu

Uw zoekacties: Familie Beels te Haarlem

3233 Familie Beels te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Herkomst en inventarisatie
3233 Familie Beels te Haarlem
Inleiding
1.
Herkomst en inventarisatie
Hoe het archief van de familie Beels in het bezit is geraakt van de gemeente Haarlem en wanneer de overdracht heeft plaats gevonden is niet meer met zekerheid vast te stellen. Een aanknopingspunt vormt de schenking door H.H. Beels in 1910 van het archief van de heerlijkheid Heemstede aan die gemeente (P.N. van Doorninck, Inventaris van het archief van de Heerlijkheid Heemstede, Haarlem 1911, p. VI). Uit het jaarverslag van het archief van Haarlem van 1910 blijkt dat in dat jaar is aangekocht het Genealogisch archief van Van Oosten de Bruijn en vele aanverwante geslachten. Bij het overzicht van de uitgaven die in 1910 voor het archief zijn gedaan komt een post van fl. 103,20 voor, genaamd genealogisch archief. Aangezien de bijlagen behorend bij de gemeenterekening zijn vernietigd en ook het archief van het archief geen enkele mededeling over deze zaak bevat, is niet meer na te gaan of dit bedrag is betaald aan de familie Beels. Overigens acht ik het zeer waarschijnlijk dat onder de genoemde betiteling het archief Beels schuil gaat. Immers een genealogisch archief, wat daaronder dan ook moge worden verstaan, is onder de verzamelingen van het Haarlems archief niet bekend en in het archief Beels treft men uitgebreide archivalia van Van Oosten de Bruijn aan. De inventarisatie van het archief is door mij ter hand genomen omdat het na een eerste aanzet door een stagiaire van de Rijksarchiefschool nog onvoldoende toegankelijk was gebleven. Aanvankelijk dacht ik te kunnen volstaan met het voltooien van die inventarisatiepoging, maar bij nader onderzoek bleken zoveel beschrijvingen zelfs niet de inhoud van de stukken te dekken, zodat ik heb besloten alles geheel opnieuw te doen.
Ik heb in het archief een driedeling aangebracht.
A. Alle stukken van genealogische aard;
B. Stukken van persoonlijke en zakelijke aard afkomstig van leden van het geslacht Beels;
C. Stukken van persoonlijke en zakelijke aard afkomstig van leden van aan het geslacht Beels verwante families.
Bij het in volgorde plaatsen van de archivalia heb ik een bepaalde systematiek toegepast. De stukken van leden van de familie Beels zijn geplaatst onder de personen van wie die stukken waren inclusief de archivalia betrekking hebbend op de afwikkeling van hun nalatenschap.
Ik ben begonnen met de oudste en per gezin afgedaald naar de jongste vertegenwoordiger van het geslacht. De in de bijlagen opgenomen genealogie kan hierbij als lijdraad dienen.
De genealogische afdeling begint met de familie Beels gevolgd door de oudste aangehuwde familie afdalend naar de jongste. Wanneer gegevens aanwezig zijn van aan aangehuwde families verwante families worden die alfabetisch na de betreffende aangehuwde familie genoemd. Bij de stukken van genealogische aard is in Romeinse cijfers aangegeven over welke eeuwen de gegevens zich uitstrekken.
Bij kwartierstaten en parentelen heb ik in een N.B. aangegeven over welke families men gegevens van enige omvang kan aantreffen. Wellicht is dit gebruik van het N.B. archivistisch gezien niet correct, toch heb ik het belang van de onderzoeker in dezen zwaarder laten wegen dan de leer.
2. Inhoud
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1613-1970
Omvang in meters:
4,90
Periode documenten:
1613-1970 (1983)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-525. Inv. nr. 180 ontbreekt. Inv. nrs. 181-182 zijn in de bibliotheek van het Noord-Hollands Archief geplaatst, zie toegangsnummer 3000 nrs. 12806 en 12796. Genealogie van de familie Beels in band 32.3.
Gemeente:
Haarlem