Menu

Uw zoekacties: Ambachts- en Gemeentebestuur van Heemstede (Gemeente Heemstede)

3868 Ambachts- en Gemeentebestuur van Heemstede (Gemeente Heemstede)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
2. Bestuur
3. Onderwijs
4. Kerkelijke zaken
5. Armenzorg
6. Vervoer
7. Archiefzorg
8. Verantwoording van de inventarisatie
3868 Ambachts- en Gemeentebestuur van Heemstede (Gemeente Heemstede)
Inleiding
8.
Verantwoording van de inventarisatie
Zoals hiervoor gemeld, was het archief van het ambachtsbestuur in 1924 geïnventariseerd door G. van Es. Dit bleek met kennis van zaken gedaan te zijn. De kwaliteit van sommige stukken moet sindsdien flink achteruit gegaan zijn, want soms heeft Van Es een datum of naam kunnen lezen die nu niet meer te ontcijferen is.
In de loop der jaren blijkt nogal gerommeld te zijn met de verpakking van het archief. Op twee delen bleken de nummers verwisseld en meerdere malen werd een gedeelte van een inventarisnummer in de verkeerde omslag aangetroffen. Ook werden hier en daar ongenummerde stukken aangetroffen, of stukken met een + nummer, die niet in de inventaris vermeld stonden en kennelijk later lukraak waren toegevoegd. De nummering was ook niet altijd even praktisch want soms besloeg één nummer meerdere dozen. Ook was voor de plaatsing gedeeltelijk het systeem gebruikt om eerst alle registers te bergen en daarna de losse stukken, die in de inventaris van een L voor het nummer waren voorzien. Halverwege bleek men echter van deze bergingswijze afgestapt te zijn; de losse stukken na L38 werden tussen de delen aangetroffen.
Deze gebrekkige nummering en het feit dat de oude inventaris voor de moderne gebruiker niet meer voldeed - zo waren van de resolutieboeken slechts het beginjaar van het eerste deel en het eindjaar van het laatste deel vermeld zonder verdere aanduiding van welke jaren in welk nummer te vinden zijn - was aanleiding voor de herinventarisatie van dit archiefonderdeel.
Bij de herinventarisatie zijn de oude nummers 87-100, die stukken bevatten van Berkenrode, niet opgenomen. Deze zullen worden meegenomen bij de inventarisatie van het archief van het ambachts- en gemeentebestuur van Berkenrode.
Ook niet opgenomen zijn de stukken die behoren tot het oud-rechterlijk- en weeskamerarchief, en het gaarderarchief met de registers van de collaterale successie, waarvan al inventarissen beschikbaar zijn.
In het archief bleken zich veel stukken te bevinden die thuishoren in het archief van het Armbestuur. Deze stukken zijn daarom gevoegd bij het archief van het Armbestuur, dat nog niet geïnventariseerd is.
Er werden twee stukken aangetroffen die in het archief van het ambacht Bennebroek thuishoren. Deze stukken, een registertje van ondertrouwinschrijvingen door schepenen over de periode 1774-1784 en repertoires van de uitgave van akten van 1819-1838, zullen bij het archief van het ambacht Bennebroek gevoegd worden.
Ook werden stukken aangetroffen over bezittingen van de heren van Heemstede. In de inventaris van het heerlijkheidsarchief zal een verwijzing naar deze stukken worden opgenomen.
Verschillende stukken, onder andere de schepenresoluties vanaf 29 november1795, waren bij de inventarisatie van 1924 bij het archief van de secretarie (1813-1906) gevoegd. Deze zijn nu weer in het archief van het ambachtsbestuur teruggeplaatst.
Het archief vertoont geen duidelijke cesuur rond 1813, de meeste series lopen gewoon door. Toch is voor 1813 gekozen, omdat dit jaartal ook is toegepast voor de archieven van de andere gemeenten die zich in het Noord-Hollands Archief bevinden. Een uitzondering is echter gemaakt voor de burgerlijke standregisters; hoewel beginnend in 1811/1812 zijn deze series geboorte-, huwelijks- en overlijdensregisters geheel bij het archief van het gemeentebestuur ondergebracht.
Het archief van het gemeentebestuur tot en met 1919 was grotendeels ongeïnventariseerd. Het bestond uit series (o.a. raadsnotulen, Secretarie serie 'Rode Nummers' en serie 1907-1919), het 'Oud-Archief A' en dozen met allerlei losse stukken. Alleen van het 'Oud-Archief A' (1809-1906) was een plaatsingslijst aanwezig, door mij in 2002 gemaakt.
Zowel de kadastrale leggers als de bestemmingsplannen zijn op de secretarie vanaf het begin behandeld als aparte archiefonderdelen. De bewerkers van de archiefblokken 1920-1929 en 1930-1990 hebben ze om die reden dan ook niet opgenomen in hun inventarissen. Daarom is er ook in deze inventaris voor gekozen om ze niet op te nemen. Voor de bestemmingsplannen kan men ook nog het argument aandragen, dat de weinige plannen die binnen de periode van dit archief vallen zo met de latere verweven zijn, dat verwijdering daarvan een aantasting van de structuur van het archief zou betekenen. Bovendien zijn zowel op de kadastrale leggers als de bestemmingsplannen aparte toegangen aanwezig.
Bij de series werden de notulen van de besloten vergaderingen van de gemeenteraad aangetroffen over de periode 1890-1974. Hiervan heb ik de registers opgenomen die lopen over de jaren van dit archiefonderdeel. De rest zal in de betreffende inventarissen worden ingevoegd.
Een andere serie waarvan de relevante stukken niet in de inventarissen van de latere tijdvakken waren opgenomen zijn de militieregisters. Om pragmatische redenen, het afwijkende formaat en daarmee samenhangende aparte berging, is gekozen om de gehele serie in deze inventaris op te nemen.
Bij het archief werden vier dozen aangetroffen met stukken betreffende het in 1927 door Haarlem geannexeerde grondgebied. Dit betreft het noordelijk deel van de gemeente, van de Meester Lottelaan tot aan de Crayenestersingel. Deze stukken waren apart gezet. Hoewel deels betrekking hebbend op de periode 1920-1927, is besloten om ze hier in hun geheel op te nemen.
De serie bouwtekeningen bevindt zich op het raadhuis. De bouwtekeningen van panden in het door Haarlem geannexeerde gebied bevinden zich bij de afdeling bouwtoezicht van de gemeente Haarlem.
9. Geraadpleegde literatuur en inventarissen
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1560-1919
Omvang in meters:
49,70
Periode documenten:
1560-1919 (1984)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-1400. Lijsten van ambachtsheren en -vrouwen, 1560-1859, schouten/burgemeesters, 1691-1942, secretarissen, 1691-1927, in de inventaris. Inv.nrs. 355, 1123-1124 en raadsnotulen over de jaren 1814-1816 ontbreken. Inv.nrs. 1097-1124 (bevolkingsregisters, 1851-1912, met dienstbodenregisters, 1861-1912) zijn alleen digitaal of op microfiches te raadplegen. Voor de periode 1851-1860 dient men eerst een alfabetische index te raadplegen (inv.nr. 1100), omdat dit bevolkingsregister is ingericht op wijk, straat en huis. Over de periode 1901-1912 is er een alfabetisch kaartregister op inwonenden met andere familienamen dan de gezinshoofden (inv.nrs. 1123-1124). Inv.nrs. 1125-1153 (gezinskaarten, 1912-1939, met verwijskaarten naar de gezinskaarten) en inv.nrs. 1154-1162 (dienstbodenkaarten, 1912-1939) zijn alleen op microfiches te raadplegen. Gegevens na 1939 zijn te vinden in de persoonskaarten bij Burgerzaken van de gemeente Heemstede, Raadhuisplein 1, 2101 HA Heemstede. Van personen die na 1938 in Nederland zijn overleden, worden bij het CBG Centrum voor familiegeschiedenis in Den Haag persoonskaarten bewaard.
Inv.nrs. 1169-1171 (woningkaarten, ca. 1918-ca. 1939) zijn alleen op microfiches te raadplegen. Bouwtekeningen zijn nog bij de gemeente Heemstede m.u.v. bouwtekeningen van panden in het door Haarlem geannexeerde gebied, deze zijn bij de gemeente Haarlem.
Kadastraal register, secties A, B en C, verwijzend van de perceelsnummers naar de kadastrale plans en naar de artikelen van de betreffende kadastrale leggers, 1901-1974, alsmede kaartfragmenten van een kadastrale kaart van de gemeente Heemstede met ingetekend de huisnummers per perceel of per woonblok en de genummerde brandkranen, z.j., zijn geplaatst in de Atlas van het Noord-Hollands Archief.
Gemeente:
Heemstede