Menu

Uw zoekacties: Stichting Willie Commelin Scholten voor de Fytopathologie te Utrecht

10.002 Stichting Willie Commelin Scholten voor de Fytopathologie te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het fytopathologisch onderzoek en onderwijs op universitair niveau in Nederland startte bij de oprichting van de Stichting Phytopathologisch Laboratorium Willie Commelin Scholten (Stichting WCS) in 1894. Willie Scholten studeerde rond 1890 biologie in Amsterdam. Hij wilde zich specialiseren in de plantenziektekunde maar dat werd toen nergens ter wereld gedoceerd. Willie overleed tijdens zijn studie. Zijn ouders leverden het kapitaal voor de vestiging van een fytopathologisch laboratorium in een groot herenhuis in Amsterdam. De eerste directeur, prof. dr. J. Ritzema Bos, vertrok in 1906 naar Wageningen. De toen 23-jarige dr. Johanna Westerdijk werd directrice. De Stichting WCS was tot 1920 gehuisvest in Amsterdam. Na benoeming van Johanna Westerdijk tot buitengewoon hoogleraar aan de Rijksuniversiteit te Utrecht in 1917 werd verhuisd naar Baarn i.v.m. betere behuizing en de aanwezigheid van een proefterrein. In 1930 werd de directrice tevens benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Kenmerken

Datering:
1894-2005
Omvang in meters:
9,45
Periode documenten:
(1864) 1894-2005 (2006)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-336. Vóór 1991 heette de stichting: Stichting Phytopathologisch Laboratorium Willie Commelin Scholten. Het archief bevat collegedictaten van Willie Commelin Scholten (1867-1893), student biologie, over de periode 1886-1892, zie nr. 303 en ook enkele persoonlijke stukken van Johanna Westerdijk (1883-1961) over de periode 1917-1932, zie nr. 304. Zij was directrice van het laboratorium van 1906-1952 en werd in 1917 de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.