Menu

Uw zoekacties: Stichting Gedenkteken Joodse Slachtoffers WO II Haarlem

1008 Stichting Gedenkteken Joodse Slachtoffers WO II Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Stichting 'Gedenkteken Joodse Slachtoffers WO II Haarlem' werd, na voorbereidende werkzaamheden door de heren S. Hartman en J.C. van Veen, de 8e januari 1998 in het leven geroepen.
In zijn vergadering van 22 november 2004 besloot het bestuur de stichting op te heffen. Van de tweeledige doelstelling was toen één deel uitgevoerd, te weten de publicatie van 'Wij Gedenken: Omgekomen - Ondergedoken: de Haarlemse Joden 1940-1945'. - Haarlem, 2004.
Met het gemeentebestuur werd geen overeenstemming bereikt over de hoofddoelstelling. Deze hield de plaatsing in van een monument in de Haarlemse openbare ruimte. De namen van alle door de Duitse bezetter en zijn handlangers vermoorde Joodse burgers van Haarlem zouden daar een plaats op moeten krijgen, met vermelding van hun geboortedatum en -plaats en datum van overlijden, voor zover bekend.
Naderhand hebben anderen zich opnieuw ingezet voor de plaatsing van een monument, zoals door de Stichting beoogd was. Ditmaal met het verlangde resultaat. De onthulling ervan vond plaats op 23 september 2012 op het Rabbijn Philip Frankplein.
Het archief heeft een omvang van 0,40 m.
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1995-2006
Omvang in meters:
0,40
Periode documenten:
1995-2006 (2012)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-24. Het archief bevat vooral stukken betreffende de voorbereiding van de uitgave (door de stichting) van het boek 'Wij gedenken: omgekomen-ondergedoken: de Haarlemse Joden 1940-1945', Haarlem 2004, en stukken betreffende het tot stand brengen van een gedenkteken/monument. Het boek is aanwezig in de archiefbibliotheek.
Gemeente:
Haarlem