Menu

Uw zoekacties: Gereformeerde Kerk van IJmuiden

1189 Gereformeerde Kerk van IJmuiden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In de inleiding van de vorige inventaris, die voor de periode van 1969-1980, werd vermeld dat het de bedoeling was om voortaan steeds perioden van tien jaar te inventariseren. Er was echter een goede reden om daarvan af te wijken.
De daling van het aantal leden, die aan het einde van de jaren zestig begon, bleef jaar in jaar uit doorgaan. Reeds voor het jaar 1990 was het duidelijk dat het aantal predikantsplaatsen zou moeten verminderen en dat het ook niet mogelijk zou zijn drie kerkgebouwen in gebruik te houden. Het was daardoor te voorzien dat ook de organisatie aangepast moest worden. Een Kerkenraad Algemene Zaken met een onderverdeling in drie sectiekerkenraden bleek niet meer nodig te zijn en één kerkenraad zou sneller en effectiever kunnen werken. De commissie die werd ingesteld om daarover rapport uit te brengen, kwam tot de conclusie dat één, op den duur twee predikantsplaatsen zouden moeten vervallen en dat twee van de drie kerkgebouwen dienden te worden afgestoten. Er werden twee rapporten uitgebracht, nl. De Toekomst van de Gereformeerde Kerk van IJmuiden, in mei 1990, en 'Met het Oog op 2000'. in maart 1992. Het vereenvoudigde organisatieschema dat daarin werd voorgesteld, werd aangenomen en is per 1 januari 1993 ingevoerd. Het vereenvoudigde organisatieschema vertoont grote overeenkomst met de ideeën van de werkgroep 'Visie 80' (zie inventaris archief GKIJ 1969-1980 nr. 26 en inventarisnr. 33 van deze inventaris) die in 1983 uitgevoerd zijn. Daarom was het ook wenselijk om de te inventariseren periode met twee jaar te verlengen om de volgende inventaris dienovereenkomstig in te kunnen delen.
Een tweede belangrijke wijzinging in de periode 1981-1992 is het zich geleidelijk ontwikkelende proces van Samen-Op-Weg-gaan met de Nederlandse Hervormde Gemeenten van IJmuiden-Oost en van Velsen-Zuid. Dit resulteerde in een rapport 'Op Weg Naar Samen' in augustus 1991, opgesteld door een gemeenschappelijke werkgroep samengesteld uit leden van de bovengenoemde Noord-Hollandse gemeenten en de wijkkerkenraad van sectie 3. Per 1 januari 1993 kwam er een nauwere samenwerking en werden alle kerkdiensten gezamenlijke diensten. Ook dit brengt organisatorische veranderingen mee die een reden te meer zijn om deze inventaris per 31 december 1992 af te sluiten.
Alle documenten werden geordend volgens de 'Richtlijnen voor het Beheer van Kerkelijke en Semi-kerkelijke Archieven' uitgegeven door de Commissie tot Registratie van de Protestantse Kerkelijke en Semi-kerkelijke Archieven (C.P.A.), Den Haag 1986. Deze richtlijnen volgen een enigszins andere indeling dan de gebruikte Aanwijzingen die destijds door Leusden aanbevolen werden toen de inventarissen voor de perioden 1903-1968 en voor 1969-1980 werden samengesteld. De indeling van deze inventaris wijkt daardoor af van de twee vorige. Dit zal echter niet veel problemen opleveren. Ook zal soms een letter ontbreken in de serie van aanduidingen van categorieën omdat de betreffende categorie van de Richtlijnen hier niet van toepassing is en voor de wel voorkomende rubrieken de letters uit de Richtlijnen zijn aangehouden.
Op deze plaats mag ook een woord van dank niet ontbreken aan de Archiefdienst van de Gemeente Velsen voor de prettige hulp en samenwerking bij de voorbereiding van de inbewaringgeving van ons archief: alles kon zonder problemen en vlot geregeld worden.
Gedurende de tijd waarop deze inventaris betrekking heeft, werd de Gereformeerde Kerk van IJmuiden gediend door vier predikanten en een pastoraal medewerkster die hulpdiensten verrichtte. In de bijlage bij deze inleiding zijn zij vermeld met de data van intrede en afscheid.
Het gereedkomen van deze inventaris zal hopelijk bijdragen tot een goede toegankelijkheid van het archief uit de periode van 1981 tot en met 1992.
Driehuis NH, november 1994.
1. Bijlage
2. Aanwijzingen voor het gebruik
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1981-1992
Omvang in meters:
2,90
Periode documenten:
1981-1992 (1999)
Openbaarheid:
niet openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming archiefvormer
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-162. Inv. nr. 148 is een loos nummer. Stukken jonger dan 100 jaar zijn niet openbaar. Lijst van predikanten, 1903-1994, in: E.H. Baalbergen, 'Van geitenschuur tot Ichthuskerk: geschiedenis van de Gereformeerde Kerk van IJmuiden, IJmuiden 1999, blz. 109.
Gemeente:
Velsen