Menu

Uw zoekacties: Stichting Welzijn Haarlem te Haarlem

1529 Stichting Welzijn Haarlem te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Stichting Welzijn Haarlem (SWH) ontstond eind 1978 uit een reorganisatie van de Raad voor Maatschappelijk Werk. Deze raad is in 1961 opgericht. Het doel van de SWH is ondersteuning bieden op het hele gebied van het specifieke welzijn: maatschappelijke dienstverlening, sociaal-cultureel werk en diverse vormen van categoraal werk. De SWH is geen overkoepelend samenwerkingsverband, maar werkt strikt dienstverlenend, heeft geen beleidsbepalende bevoegdheden maar uitsluitend een procedurele taak. Het bestuur bestaat zoveel mogelijk uit personen die los staan van gemeentepolitiek en sectorbelangen, geen vertegenwoordigers uit welzijnsorganisaties e.d. Men ontving 60 % subsidie van de gemeente Haarlem.
Hoewel er zowel op macro- als microniveau veel vernietigd kon worden, is om praktische redenen slechts sporadisch vernietigd, alleen als zonder enig nadenken een hele doos integraal weg kon: het betrof persberichten van het ministerie van WVC en stukken betreffende sollicitaties, onderhoud, verstuurde nota's. (In totaal 2 dozen).
Deze plaatsingslijst is in 1997 gemaakt door Florence Koorn en Marian de Haan. In 2014 is deze toegang verbeterd en aangepast. Om te voorkomen dat het uitklappen van de beschrijvingen te lang gaat duren, is er na iedere 100 inv.nrs. een betekenisloze rubriek opgenomen, deel 1, deel 2 etc.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1978-1989
Omvang in meters:
22,10
Periode documenten:
(1961) 1978-1989
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-1 t/m 177-2.
Gemeente:
Haarlem