Menu

Uw zoekacties: Binnengedijkte Buitenlanden, genaamd de Noorderbuitendijken ...

1780 Binnengedijkte Buitenlanden, genaamd de Noorderbuitendijken onder Heemskerk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Bedijking
De gronden die na het leggen van de Nieuwendam voor die dam zijn aangeslibd en later binnengedijkt, zijn bekend onder de namen van de Honderd Morgen of wel de Binnengedijkte Buitendijken of de Noorderbuitendijken. De binnengedijkte buitenlanden, genaamd de Noorderbuitendijken, de naam in het bijzonder reglement van bestuur, ontstond in 1718 na de aanleg van de Nieuwe Overdijking, een nieuwe zeewering tegen het IJwater.
Begrenzing
De polder was ten oosten begrensd door de Oude Assendelver Zeedijk; ten zuiden door de nieuwe overdijking van de Sint Aagtendijk op de Assendelver Zeedijk; ten westen door de Oude Sint Aagtendijk; en ten noorden door de Oude Sint Aagtendijk en de Nieuwendam (Provinciaal Blad van Noord-Holland, 1932, nr. 159).
Bestuur
Het eerste bijzonder reglement van bestuur is door de Staten vastgesteld bij besluit van 10 juli 1860 (Provinciaal Blad van Noord-Holland, 1860, nr. 76). Het bestuur werd uitgeoefend door een college van dagelijks bestuur, bestaande uit een voorzitter en twee poldermeesters, die rechtstreeks door de stemgerechtigde ingelanden werden gekozen.
Bemaling
De polder werd bemalen volgens een overeenkomst van 1816, die gewijzigd werd in 1891. De overeenkomst van 1931 verving de bovengenoemde overeenkomsten. De Noorderbuitendijken had het recht zijn water vrij in de polder Assendelft te doen afvloeien. Het bestuur was echter verplicht onmiddellijk na kennisgeving van het bestuur van het laatstgenoemde waterschap, dat het genoodzaakt was de bemaling buiten werking te stellen, de afvloeiing van het water in de polder Assendelft te doen ophouden. Aangezien de polder hoger lag dan de omringende polders en ook grote behoefte had om in de zomer of bij langdurige droogte water in te laten, was bij de Nieuwendam onder Uitgeest een elektrisch gemaal, genaamd de Waterdief, aangebracht, om in die gevallen water uit de polder het Woud in te malen. Het onderhoud van die bemalingsinrichting was vroeger ten laste van het bestuur van de Sint Aagtendijk en is bij opheffing van dat bestuur op het hoogheemraadschap Noord-Hollands Noorderkwartier overgegaan.
Grootte
De belastbare oppervlakte van de polder was 154 ha.
Opheffing
In 1972 besloten Provinciale Staten de Noorderbuitendijken, samen met de polder Assendelft, de Krommenieër Woudpolder, de Drooggemaakte Veenpolder te Assendelft en het heemraadschap van de Nieuwendam bij Krommenie, te laten opgaan in een nieuw waterschap, genaamd waterschap Assendelft.
Literatuur
Kooiman, D., De zeeweringen en waterschappen van Noord-Holland. Alphen aan den Rijn 1936. (Derde uitgave van de werken van G. de Vries Azn. en J.W.M. Schorer).
Schorer, J.W.M., De zeeweringen en waterschappen van Noord-Holland. Haarlem 1894. (Tweede uitgave van het werk van G. de Vries Azn.).
Vries Azn., G. de, De zeeweringen en waterschappen van Noord-Holland. Haarlem 1864.
Vries Azn., G. de, Het dijks- en molenbestuur in Holland's Noorderkwartier onder de grafelijke regeering en gedurende de Republiek. Amsterdam 1876.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1787-1971
Omvang in meters:
0,75
Periode documenten:
1787-1971
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 401.13 inv. nrs. 1-22.
Gemeente:
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier