Menu

Uw zoekacties: Kool, J.W., betreffende doopsgezinden te Haarlem, Collectie ...

2146 Kool, J.W., betreffende doopsgezinden te Haarlem, Collectie van schriften van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De collectie schriften Kool is een collectie die korte samenvattingen van notariële akten uit Haarlem bevat over de periode 1603-1670, waarin doopsgezinden worden genoemd. Op de schriften is een index op persoonsnamen gemaakt. Van deze index is in zelfbediening een uitgetypte versie beschikbaar in de studiezaal van het Noord-Hollands Archief, locatie Jansstraat. De oorspronkelijke schriftjes zijn ingebonden in vier banden.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1925-1925
Omvang in meters:
0,60
Periode documenten:
(1925)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-7. Index op persoonsnamen (nrs. 5-7), met verwijzing naar de schriften, in de studiezaal. De collectie bestaat uit 28 schriften met regesten van notariële akten van Haarlemse notarissen over de periode 1603-1670 waarin doopsgezinden worden genoemd. De Vereenigde Doopsgezinde Gemeente te Haarlem beschikt over een archief en bibliotheek, die in eigen beheer worden bewaard. Het archief en bibliotheek zijn te raadplegen na afspraak met de archivaris/bibliothecaris mevr. drs. M. Gravendeel, tel. 023-5512351 of e-mail: archiefbibliotheek@vdgh.nl. Zie ook www.vdgh.nl.
Gemeente:
Haarlem