Menu

Uw zoekacties: Stichting Haarlemse Hofjes te Haarlem

2161 Stichting Haarlemse Hofjes te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In de loop der tijden zijn er in Haarlem ruim dertig hofjes gesticht. Daarvan zijn er nog ca. 20 over. Het oudste, het hofje De Bakenesserkamer, dateert uit 1395, het jongste, Gravinnehof, is geopend in 2001. De meeste Haarlemse hofjes zijn vertegenwoordigd in een overkoepelende organisatie: de Stichting Haarlemse Hofjes, opgericht op 16 december 1974. Op dit moment nemen twintig Haarlemse hofjes in deze stichting deel. Al deze hofjes zijn gesticht door particulieren. Twee hofjes, Bruiningshofje en het Hofje van Guurtje de Waal, zijn tegenwoordig eigendom van een woningbouwvereniging, De Woonmaatschappij. De andere behoren aan particuliere instellingen. Het Hofje van Loo en het Vrouwe of Verwershofje vallen onder één regentencollege. Dit college wordt gevormd door het college van regenten van het St. Jacobs Godshuis. Ook de hofjes van Staats en van Noblet kennen één gezamenlijk college van regenten.
Hofjes hebben tot doel woongelegenheid te bieden aan vrouwen, het instandhouden van het hofje zelf als waardevol element in het stadsbeeld en de verzorging van het welzijn van de hofjesbewoners. Het doel van de Stichting Haarlemse Hofjes is de deelnemende hofjes bij deze drie doelstellingen behulpzaam te zijn en een forum te beiden voor informatieuitwisseling, onderling contact en begrip en samenwerking.
Het hoogste orgaan van de Stichting Haarlemse Hofjes is de Raad van Afgevaardigden waarin alle deelnemende hofjes vertegenwoordigd zijn. Daarnaast is er een dagelijks bestuur.
Tussen de gemeente Haarlem en de Stichting Haarlemse Hofjes bestaat vanaf de oprichting in 1974 een nauwe band, gesmeed door een personele unie tussen het secretarisschap van de Stichting net het plaatsvervangend secretarisschap van de gemeente. Achtereenvolgens waren secretaris van de Stichting Joop Meijsing (13 jan. 1975 - 22 nov. 1984), Harry Kamphuis (22 nov. 1984 - 16 dec. 1990) en Wim Cerutti (16 dec. 1990 - 1 juli 2004). Sinds 1 juli 2004 is dit Willem Sleddering, gemeentesecretaris.
Het archief van de Stichting Haarlemse Hofjes is bescheiden van omvang: namelijk 7 archiefdozen. Drie daarvan betreffen de geschiedenis van de Haarlemse hofjes, met materiaal geschonken in 2004 aan de Stichting Haarlemse Hofjes door de heer Piet Jongens, oud-hoofd Monumentenzorg Haarlem. Het betreft de inventarisnummers 50 tot en met 84.
Het archief is vrij voor raadpleging toegankelijk, met uitzondering van inventarisnummer 20. Voor raadpleging hiervan is vooraf toestemming van het bestuur van de Stichting Haarlemse Hofjes nodig. Het archief van de Stichting Haarlemse Hofjes is in juli 2004 overgedragen.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1974-2004
Omvang in meters:
1,10
Periode documenten:
(1965) 1974-2004
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming archiefvormer
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-29, 45-47, 50-85. Inv. nr. 20 is pas openbaar vanaf 2054. Inv. nrs. 30-44, 48-49 zijn loze nummers. Inv. nrs. 50-84 bevatten stukken betreffende de geschiedenis van de Haarlemse hofjes, in maart 2004 geschonken aan de stichting door de heer P. Jongens als oud-hoofd van Monumentenzorg te Haarlem.
Gemeente:
Haarlem