Menu

Uw zoekacties: Club- en Buurthuis De Top te Haarlem

2395 Club- en Buurthuis De Top te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Club- en Buurthuis De Top vindt zijn oorsprong in Stichting Jeugdbaken waar het vanaf 1956 toe behoorde. Deze stichting was opgezet door de Gereformeerde Kerk van Haarlem voor het verrichten van evangelisatiewerk voor de buitenkerkelijke jeugd. Zij beheerde in de Leidse buurt het buurtcentrum De Til en in Haarlem-Noord een aantal clubs die het zonder goede huisvesting moesten stellen.
In 1965 werd het voor deze clubs mogelijk een onderkomen te vinden op de zolder van de Dr. H. Bavinckschool. Aan deze locatie werd de naam De Top gegeven. Omdat het grootste deel van de beschikbare middelen aan De Til toekwam, bleek in de jaren zeventig dat De Top achter raakte in het ontwikkelen van activiteiten. Er was te weinig menskracht en de behuizing was niet meer geschikt voor alle buurthuisactiviteiten. De ontkoppeling van beide buurthuizen en deze vervolgens onderbrengen in twee verschillende stichtingen werd gezien als de oplossing voor het probleem.
In 1980 werd De Top een zelfstandige stichting met als doel het bevorderen van het welzijn van de bewoners van de Planetenwijk en Sinnevelt alsmede het oprichten van en samenwerken met andere organisatievormen met gelijke of aanverwante doelstellingen. Mede dankzij de professionalisering werd het club- en buurthuiswerk in de jaren tachtig inhoudelijk en uitvoerend behoorlijk verbeterd. In 1991 besloot de gemeente in Haarlem-Noord een Stadsdeelorganisatie te vormen waarin de buurtcentra zich zouden moeten bundelen. In 1992 werd de Stichting Stadsdeel Organisatie Haarlem-Noord (SON) een feit. Aangezien de gemeente in dit jaar besloot geen subsidie meer te verlenen voor accomodatie en schoonmaakpersoneel van het buurthuis De Top, besloot het bestuur niet mee te gaan in de nieuwe organisatievorm en stopte met ingang van 1 januari 1993 de activiteiten van het buurtwerk. Een aantal personeelsleden trad in dienst bij de SON.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1968-1993
Omvang in meters:
0,60
Periode documenten:
1968-1993
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in band 52.15 nrs. 1-23.
Gemeente:
Haarlem