Menu

Uw zoekacties: Uithoornse Sportraad te Uithoorn

2426 Uithoornse Sportraad te Uithoorn

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Bij raadsbesluit van 25 februari 1955 werd een permanente Commissie van advies voor de lichamelijke opvoeding en de sport ingesteld. Benoeming, samenstelling, taken en werkzaamheden werden vastgelegd in een tegelijkertijd vastgestelde verordening. De leden werden op voordracht door het College van Burgemeester en Wethouders benoemd. De voornaamste taken van de Sportraad lagen op het gebied van de stimulering van de sport en de lichamelijke oefening in het algemeen; het bevorderen van samenwerking tussen plaatselijke verenigingen en instellingen op dit gebied; advisering van het College van Burgemeester en Wethouders; aangelegenheden met betrekking tot sportaccommodaties en subsidieverlening. De installatievergadering vond plaats op 15 juli 1955. Het dagelijks bestuur werd gevormd door een voorzitter, vice-voorzitter en een secretaris-penningmeester.
In 1960 bij raadsbesluit van 23 maart werd de naam van de commissie gewijzigd in de onofficieel gehanteerde naam Sportraad; de aanwijzing van de secretaris-penningmeester door het College van Burgemeester en Wethouders uit de ambtelijke organisatie werd tevens in 1960 geformaliseerd. In 1969 bij raadsbesluit van 28 februari werd de Sportraad gereorganiseerd waarbij het aantal leden aanzienlijk werd uitgebreid. Alle verenigingen konden vanaf die tijd vertegenwoordigd worden in het bestuur. Het takenpakket werd verruimd met sporten buiten verenigingsverband en de lichamelijke vorming binnen het onderwijs op scholen.
In 1973 vond een wijziging van de verordening plaats waarbij bepaald werd dat algemene ledenvergaderingen voortaan openbaar zijn.
Sinds ca. 1976 functioneerden binnen de Sportraad drie werkgroepen of commissies te weten: lange termijn planning, binnensport en buitensport. In de jaren 1982 en 1983 functioneerde er ook nog een werkgroep ombuiging financiële middelen in de sportsector.
De Sportraad adviseerde het College van Burgemeester en Wethouders en/of de gemeentraad over de sport in de meest brede zin. Er werden rapporten uitgebracht zoals: een accommodatierapport, 1971, de bezuinigingsnotitie 'sport behoeft geen franje' in 1983 en de sportnota 'sportsignalen voor de toekomst' in 1986. Daarnaast werden veelvuldig adviezen verstrekt over de aanleg en het onderhoud van afzonderlijke sportaccommodaties.
De Sportraad droeg tevens onder andere zorg voor de jaarlijkse sportkalender voor de Uithoornse basisscholen; daarnaast werd onder auspiciën van de Sportraad vele jaren de sportdag voor de Uithoornse sportverenigingen georganiseerd. Ook was de Sportraad bekend om de jaarlijkse uitreiking van de 'burgemeester Brautigambeker'.
Uit bezuinigingsoverwegingen werd door de gemeente besloten geen ambtelijke bijstand meer te verlenen met ingang van 1 januari 1999. Naar aanleiding van de gewijzigde belangen van zowel gemeente als verenigingen werd de positie van de Sportraad toen ook nader bezien. Dit resulteerde in de oprichting van de Stichting Sportbelangen Uithoorn per 19 maart 1999. De verhouding tussen de gemeente en de stichting werd vastgelegd in een convenant d.d. 21 april 1999. Begin 2000 werd de Sportraad opgeheven bij intrekking van de nog uit 1969 daterende verordening.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1955-1999
Omvang in meters:
0,25
Periode documenten:
1955-1999
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-9.
Gemeente:
Uithoorn