Menu

Uw zoekacties: drukvormen van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van

2480 drukvormen van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 

Kenmerken

Datering:
1953-1980
Periode documenten:
1953-1980
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 101-1455. Een gedeelte van de collectie is niet geïnventariseeerd. De collectie is vooralsnog alleen op afspraak te raadplegen. Nadere informatie over de raadpleging bij de informatiebalie. Museum Enschedé was het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé BV. De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels. De collectie van drukvormen is buitengewoon omvangrijk en bestaat zelf weer uit verschillende kleinere deelcollecties, zoals -Historische collectie: het historische materiaal bestaat uit de houten letters zoals beschreven en grotendeels ook afgebeeld in Charles Enschedé's 'Typefoundries of the Netherlands' (1978). Het zijn drukvormen die door aankoop van oudere lettergieterijen in het bezit van Enschedé gekomen zijn. -Drukvormen voor bankbiljetten en postzegels: dit deel van de collectie omvat het 'A-1'-materiaal van de bankbiljetten en, in een paar gevallen, ook van postzegels. Dit zijn de originele gravures en zetsel. Ook wel het 'aanmaakmateriaal' genoemd. -Koperplaten met de gravures van boekillustraties vormen een relatief klein element. Als bijzonderheid kan genoemd worden de 130 koperplaatjes voor Flavius Josephus' 'Geschiedenis van de Joden met illustraties van Jan en Caspar Luyken'. Daarnaast zijn er enkele tientallen stereotypieplaten voor bijbels, waaronder de vroegste proeven van stereotypie van ds. Muller uit Leiden. Het overige typografisch materiaal bestaat voor een groot deel uit oude voorraad van de lettergieterij: letters, ornamenten en historische schriften.
Gemeente:
Haarlem