Menu

Uw zoekacties: machines en gereedschappen van het Museum Enschedé te Haarle...

2505 machines en gereedschappen van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 

Kenmerken

Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
De collectie is niet geïnventariseerd en is vooralsnog alleen op afspraak te raadplegen. Nadere informatie over de raadpleging bij de informatiebalie. Museum Enschedé was het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé BV. De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels. In de collectie van machines en gereedschappen zijn bijvoorbeeld enkele unieke historische persen, diverse handgietvormen voor het maken van letters en ander gereedschap bewaard gebleven. De oorspronkelijke collectie bevatte een grote hoeveelheid specifieke persen, gereedschappen en machines die nodig waren in de drukkerij. Met de verhuizing van de collectie van het bedrijfspand in de Waarderpolder naar het Noord-Hollands Archief is uit bewaaroogpunt echter niet alles meeverhuisd. Voor het groot materiaal en niet-unieke persen, die niet opgenomen konden worden door het Noord-Hollands Archief, zijn andere bestemmingen gevonden.