Menu

Uw zoekacties: Familie Gevers van Marquette te Heemskerk

292 Familie Gevers van Marquette te Heemskerk

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Van oorsprong was de familie Gevers een Rotterdamse regentenfamilie. Mr. Hugo Gevers (1765-1852), van wie de meeste stukken in dit archiefje afkomstig zijn, was evenals zijn vader Patriottisch gezind; dit leidde in het begin van het bestaan der Bataafse Republiek tot zijn actieve deelname in de landelijke politiek, aan welke carrière een einde kwam door de staatsgreep van januari 1798 en zijn daaropvolgende internering. Na zijn vrijlating hield hij zich voornamelijk bezig met functies op plaatselijk niveau in zijn woonplaats Dordrecht. In 1824 werd hij benoemd tot raadsheer in het Hoog Gerechtshof te Den Haag, na 1838 bij de Hoge Raad der Nederlanden, welke functie hij tot zijn dood in 1852 bekleedde. Helaas zijn van zijn loopbaan geen stukken in dit archiefje aanwezig.
Zijn zoon Abraham Gevers, die als koopman in Indië werkzaam was, werd in 1842 verheven in de Nederlandse adel. Diens zoon Jhr. Jan Hugo Gevers huwde Jkvr. Paulina Johanna Rendorp, waarmee deze tak van de familie Gevers in het bezit van het kasteel Marquette te Heemskerk kwam, en door vererving via de familie Deutz van Assendelft eveneens van het kasteel Assumburg te Heemskerk. Dit laatste kasteel werd in 1911 verkocht aan de provincie Noord-Holland. De Amsterdamse familie Rendorp was door koop in 1717 in het bezit gekomen van Marquette, dat sedertdien steeds door vererving in bezit bleef van de families Rendorp en Gevers. In 1977 werd het door Jhr. A.D.Th. Gevers verkocht, met het beding dat hij er tot aan zijn dood mocht blijven wonen. Dit recht werd in 1979 afgekocht. In dat jaar kwam het hierna beschreven archiefje bij het Rijksarchief in Noord-Holland terecht. De hierbij behorende kaarten zijn opgenomen in de Provinciale Atlas van Noord-Holland, de beschrijvingen hiervan zijn als bijlage opgenomen. De vele zich in dit archief bevindende foto's zijn slechts met grote moeite te identificeren, waartoe vooralsnog niet besloten werd; dientengevolge zijn ze dan ook niet nader omschreven maar als geheel in een rubriek varia opgenomen.
Bij het archief werden tevens enige stukken toegevoegd betreffende tienden van de familie Rendorp te Wijk aan Duin, welke stukken reeds eerder in het bezit van het archief waren gekomen; deze stukken waren aanvankelijk beschreven in de collectie losse aanwinsten, waaruit ze bij de herinventarisatie van deze collectie verwijderd waren. Dat ze wat herkomst betreft bij dit archief behoren, mag blijken uit het feit dat de bijbehorende kaarten in de bijlage beschreven zijn.
1. Wijze van aanvragen en citeren
2. Bijlage: lijst van kaarten opgenomen in de collectie van kaarten en kaartboeken van de Provinciale Atlas Noord-Holland, toegangsnummer 560
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1782-1928
Omvang in meters:
1,75
Periode documenten:
(1744) 1782-1928
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-51, 54. Nrs. 7 en 21 ontbreken. Lijst van kaarten opgenomen in de collectie van kaarten en kaartboeken van de Provinciale Atlas Noord-Holland, toegangsnummer 560 als bijlage in de plaatsingslijst.