Menu

Uw zoekacties: Frans Loenenhofje te Haarlem

3268 Frans Loenenhofje te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De stichting van het Frans Loenenhofje is ten gevolge van een testamentaire beschikking tot stand gekomen. Frans Loenen bepaalde bij testament dat de gelden uit zijn nalatenschap de armen ten goede moesten komen, waarvan hij de uitvoering aan executeurs overliet. Frans Claesz. Loenen, garentwijnder, woonde eerst te Amsterdam, later te Haarlem in de Grote Houtstraat op de hoek van de Peuzelaarsteeg en dreef handel met het buitenland. Hij overleed te Haarlem in 1605. Tot de executeurs van zijn testament benoemde hij Sybrand Willemsz. Stam en Cornelis Schoneus, die dit onder beneficie van inventaris aanvaardden, doch zo'n moeite hadden met deze verwarde boedel dat zij in 1606 hun betrekking aan Jacob Schoneus, Jan Brasemans en Dirck Strijker overdeden. Deze kochten in 1607 enige huizen in de Witte Herensteeg aan en lieten die verbouwen tot kamers voor elf oude vrouwen, waarbij de Proost Jac. Zaffius later nog vier kamers voegde. In 1614 verkreeg Jacob Schoneus het bestuur over het hofje en werd opgevolgd door zijn zoon Willem, die wegens wanbeheer door de burgemeesters ontslagen werd. In 1648 stelden zij Cornelis van Houten als mederegent aan, waarna in 1736 het hofje een belangrijke verbouwing onderging door de regenten Sadelaar en Hoepling. Deze verbouwing was het begin van een financiële achteruitgang, zodat Burgemeesteren in 1775 besloten het Frans Loenenhofje en het St. Jans- en Koenengasthuis, waarvan de financiën niet toereikend waren met elkaar te verenigen. De bewoonsters werden naar het Frans Loenenhofje overgebracht, doch beide gestichten voerden nog enige tijd een afzonderlijk beheer.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1607-1962
Omvang in meters:
4,00
Periode documenten:
(1530) 1607-1962 (1965)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-138. Inv.nr. 34 is nog bij het bestuur van het hofje.
Gemeente:
Haarlem