Menu

Uw zoekacties: Kamer van Arbeid voor de Bouwbedrijven te Haarlem

3364 Kamer van Arbeid voor de Bouwbedrijven te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het doel van de Kamers van Arbeid was de belangen van patroons en werklieden in onderlinge samenhang te bevorderen en vooral het voorkomen van arbeidsgeschillen. Daarnaast was het voor de kamer niet verboden overheden gevraagd of ongevraagd van advies te dienen op het terrein van arbeidsvraagstukken.
In 1897 werd de Wet op de Kamers van Arbeid goedgekeurd. In 1898 werden in Haarlem vier kamers opgericht voor de volgende bedrijven: metaal- en houtbewerkingsbedrijven, confectiebedrijven, voedings- en genotmiddelenbedrijven en drukkersbedrijven. In 1903 werd een kamer voor bloembollenbedrijven opgericht.
De Kamer voor de Bouwbedrijven werd op 2 maart 1911 bij Koninklijk Besluit opgericht. De eerste vergadering werd op 3 oktober 1911 gehouden. De kamer bestond uit vijf vertegenwoordigers van de werkgevers en vijf vertegenwoordigers van de werknemers. De kamer had ook een bestuur bestaande uit een voorzitter-patroon, een voorzitter-werkman, een bestuurslid-patroon en een bestuurs-lidwerkman.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1911-1921
Omvang in meters:
0,10
Periode documenten:
1911-1921
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in band 25.20 nrs. 1-11.
Gemeente:
Haarlem
Categorie: