Menu

Uw zoekacties: Gymnastiekvereniging Sparta te Velsen-Noord

3378 Gymnastiekvereniging Sparta te Velsen-Noord

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 19 april 1904 bood de directie van de Koninklijke Papierfabriek Van Gelder Zonen het personeel het ontspanningsgebouw Concordia aan. Hiermede was het onderkomen gewaarborgd voor de gymnastiekvereniging Sparta, welke zes maanden later, op 8 oktober 1904 werd opgericht. Aanvankelijk waren er 14 leden en de eerste oefening werd gehouden op 31 oktober van dat jaar. Dit geschiedde onder leiding van een sergeant uit IJmuiden, die veronderstelde dat hij een aantal soldaten moest drillen in plaats van een gymnastiekvereniging leiden. Het gevolg was dat er slechts drie leden overbleven. Na de komst van een nieuwe directeur bestond de vereniging al snel uit 104 leden, met een meisjes-, jongens- en herenafdeling. Alle gymnastiektoestellen werden door de directie van Van Gelder geschonken.
In oktober 1905 werd met succes de eerste openbare uitvoering gegeven. In 1914 werd er een damesafdeling opgericht en tevens werd de vereniging lid van de Kennemer Turnbond. Omdat het gebouw Concordia in 1914 bij de militairen in gebruik was, werd de viering van het 10-jarig bestaan verschoven naar 1915, toen het gebouw weer was vrijgegeven. Eind 1915 werd koninklijke goedkeuring aangevraagd en werd de vereniging lid van het Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan in 1929 schonk de directie van Van Gelder de vereniging een sportveld, zodat trainen op het strand niet meer nodig was. * 
Er werd jaarlijks in gebouw Concordia een openbare uitvoering gegeven, daarnaast nam men deel aan wedstrijden met zusterverenigingen, waarbij vele prijzen werden behaald. Ook was men zeer actief met het organiseren van fietstochten in de wijde omgeving van Velsen-Noord, waarbij dan meestal een bezoek werd gebracht aan een attractie. Elke vijf jaar werd het jubileum uitgebreid herdacht. De viering van het 40-jarig bestaan bleek onmogelijk, omdat een groot deel van de bewoners van Velsen-Noord geëvacueerd was en het gebouw Concordia weer in militaire - nu Duitse - handen was.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw verlaten en oefende men in het gymnastieklokaal van de christelijke lagere school aan de Van Langeveldstraat en vanaf 1952 in de openbare Watervlietschool, later Ir. Krijgerschool genaamd, aan de Van Diepenstraat.
Velsen-Noord kende nog twee gymnastiekverenigingen, ten eerste S.S.H., Sport Staten Hoogovens, opgericht in 1929 door en voor het personeel van Hoogovens en ten tweede de Rooms-Katholieke Turnvereniging I.E.V., In Eenheid Vooruit, opgericht in 1935 door Kapelaan Berkhouwer. Deze vereniging was oorspronkelijk begonnen als voetbalclub, waaraan later een afdeling gymnastiek werd toegevoegd. Door de vergrijzing, het kleiner worden van de gezinnen en het vertrek van velen naar plaatsen met een beter woonklimaat werden de ledenaantallen gestaag kleiner. De leegkomende woningen werden weliswaar weer in gebruik genomen, maar vaak waren het de gastarbeiders, die andere interesses hadden. De drie verenigingen hadden een ongeveer gelijk programma met wekelijkse oefenavonden, jaarlijkse uitvoeringen en ze organiseerden al veel dingen samen. Op 18 juni 1969 mochten de leden van de drie verenigingen zich uitspreken over een eventuele fusie, nadat de drie besturen daar op 4 februari 1969 al overeenkomst over hadden bereikt. Kort daarna kwam de fusie tot stand. De nieuwe vereniging telde 400 leden. Er werd gekozen voor de naam Gymnastiekvereniging "Wijkeroog", ontleend aan het feit dat vóór 1926 Velsen-Noord deze naam droeg. Als datum van oprichting werd die van de oudste vereniging "Sparta" gehandhaafd.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1904-1979
Omvang in meters:
0,50
Periode documenten:
1904-1979 (1994)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 709.12 inv. nrs. 1-34.
Gemeente:
Velsen
Categorie: