Menu

Uw zoekacties: Stichting Unie van Vrijwilligers (UVV) te Velsen

3382 Stichting Unie van Vrijwilligers (UVV) te Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het initiatief tot de oprichting van het landelijke Korps Vrouwelijke Vrijwilligers (KVV) werd in 1938 genomen door mej. dr. Jane de Iongh te Amsterdam. Het doel was om met een groot aantal vrouwen een bijdrage te leveren aan de leniging van de nood onder de leden van de door oorlog bedreigde samenleving. Op 31 januari 1941 werd het Amsterdamse Korps op last van de bezetter opgeheven, doch reeds op 7 mei 1945 als Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers (UVV) heropgericht. Ook op andere plaatsen verenigde een groot aantal vrouwen zich in deze Unie om daadwerkelijk te helpen in allerlei acute noodsituaties, die zich na de Tweede Wereldoorlog op maatschappelijk gebied voordeden. Later werd begonnen met het werken voor militairen, bejaarden, zieken en gehandicapten.
Leden van de afdeling IJmuiden/Velsen kwamen reeds in 1944 illegaal bijeen, in 1945 werd de officiële (her)oprichting een feit. Men hield zich aanvankelijk bezig met maatregelen op het gebied van de hygiëne, zoals de bestrijding van hoofdluis en schurft; er werden ruilbeurzen voor gedragen schoenen en kleding georganiseerd en men ontwierp een systeem waarbij onvermogende moeders een baby-uitleenkoffer in bruikleen kregen met veelal door de leden zelf vervaardigde babykleren. Later werd het werkterrein verlegd naar de zorg voor ouderen met het sociëteitswerk en het maaltijdensysteem Tafeltje dek je. Ook kende men een kinderoppascentrale. Er werd regelmatig meegewerkt aan collectes voor derden, o.a. het Nederlandse Rode Kruis en het Koningin Wilhelminafonds alsmede aan de verkoop van postzegels, de z.g. Zomerzegels, waarvan een deel van de opbrengst bestemd was voor sociaal cultureel werk.
De afdeling IJmuiden/Velsen werd op 18 januari 1951 een stichting, de afdeling Santpoort koos op 20 maart 1961 voor deze organisatievorm. Beide afdelingen fuseerden op 23 februari 1974 tot de Stichting Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers, afdeling Velsen. In 1978 werd de naam gewijzigd in: Stichting Unie van Vrijwilligers, afdeling Velsen.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1946-1980
Omvang in meters:
0,40
Periode documenten:
1946-1980
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-58. Vóór 1978 heette de stichting: Stichting Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers (UVV) te Velsen. Door de wijziging van de naam kon de unie ook de mannelijke vrijwilligers vertegenwoordigen.
Gemeente:
Velsen