Menu

Uw zoekacties: Gemeentelijk Woningbedrijf te Haarlem

3637 Gemeentelijk Woningbedrijf te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Informatie betreffende instelling, opheffing en directie van de Stichting Centraal Woningbeheer en het Gemeentelijk Woningbedrijf van 20 november 1996.
N.B. Mogelijk is het Gemeentelijk Woningbedrijf na 1958 nogmaals opgericht. Echte bewijzen hiervoor zijn nog niet aangetroffen.
Gemeentelijk Woningbedrijf opgericht 1919; opgeheven 1958. Doel: het beheer van woningen (en andere gebouwen) die gemeentelijk eigendom zijn, maar niet voor de openbare dienst bedoeld.
Stichting Centraal Woningbeheer opgericht 1925; opgeheven 1958. Doel: het beheer van woningen die gemeentelijk eigendom zijn en, blijkens de statuten, zoveel mogelijk ten behoeve van de sociaal zwakken.
Het verschil in doelstelling tussen de twee instellingen is niet duidelijk uit de oprichtingsstukken op te maken, maar de fragmentarische restanten van het archief wekken de indruk dat de Stichting vooral gericht was op het beheer en de bouw van grote complexen sociale woningbouw.
Na 1958 worden beide instellingen opgevolgd en vervangen door de dienst Volkshuisvesting, waarbij het Woningbedrijf als een afdeling voortleeft.
De directeur van de dienst Bouw- en Woningtoezicht was altijd tevens directeur van het Gemeentelijk Woningbedrijf en bovendien secretaris van de stichting Centraal Woningbeheer. Centraal Woningbeheer hield trouwens altijd kantoor bij Bouw- en Woningtoezicht. Het zal geen verwondering wekken dat de archieven van beide instellingen vermengd zijn geraakt. Dit archiefmengsel is terecht gekomen bij de dienst Volkshuisvesting als taakopvolger en de restanten van het archief zijn op een gegeven moment naar het Gemeentearchief gestuurd. Een officiële overdracht heeft nooit plaatsgevonden.
1. Directeuren
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1919-1958
Omvang in meters:
1,40
Periode documenten:
1919-1958
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in map plaatsingslijsten nr. 200033 nrs. 1-38.
Gemeente:
Haarlem