Menu

Uw zoekacties: Nederlandse Kunststichting te Amsterdam

383 Nederlandse Kunststichting te Amsterdam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Nederlandse Kunststichting, opgericht in 1959, was de voortzetting van de in 1951 opgerichte Stichting Kunst en Gezin, die als doelstelling had: 'onder alle lagen der bevolking belangstelling te wekken voor de werken der Nederlandse Beeldende Kunstenaars'. Volgens de statuten van 1959 en 1972 was de doelstelling van de Nederlandse Kunststichting, het wekken van belangstelling voor de beeldende kunst, in het bijzonder voor de hedendaagse Nederlandse beeldende kunst.
Daartoe hield de Stichting zich bezig met onder andere de volgende activiteiten: het samenstellen van collecties van beeldende kunst, bestemd voor tentoonstellingen en het vervolgens aanbieden van deze collecties aan anderen; het bemiddelen in de plaatsing van collecties die door anderen waren samengesteld en het ontwerpen en uitvoeren van documentair-educatieve tentoonstellingen.
Het kantoor van de Stichting was gevestigd in de volgende plaatsen: 1951-1954 's-Gravenhage; 1954-1963 Amsterdam, Keizersgracht; 1963-1969 Het Slot Zeist en 1969-1983 Amsterdam, Oostelijke Handelskade
In het bestaan van de Nederlandse Kunststichting kan men twee periodes onderscheiden. In de eerste periode, 1951-1971, stelde de Stichting zelf tentoonstellingen samen en verspreidde deze. Van 1972-1983 maakte de Stichting tentoonstellingen gereed en zorgde voor de verspreiding. Het wezenlijke verschil met de eerste periode was, dat zowel de programmering als de collectievorming van de tentoonstellingen toen werden verzorgd door het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (later Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur).
In 1984 werd de uitvoering van het rijksbeleid met betrekking tot de presentatie van beeldende kunst opgedragen aan de Rijksdienst voor Beeldende Kunst. Dit betekende de opheffing van de Nederlandse Kunststichting.
Een gedeelte van het archief berustte in het Noord-Hollands Archief en was voorzien van een plaatsingslijst. Op het andere deel was een toegang gemaakt door Project Wegwerken Achterstanden Archieven te Rotterdam. Deze toegangen zijn nu vervangen door de huidige inventaris. Een opvallend hiaat in het archief is het ontbreken van vergaderstukken van het bestuur van de Stichting.
Zie voor de oprichting, organisatie, activiteiten en publicaties van de Nederlandse Kunststichting: Fransje Kuyvenhoven. De Staat koopt kunst. De geschiedenis van de collectie 20ste-eeuwse kunst van het ministerie van OCW 1932-1992. Amsterdam/Leiden 2007, p. 369-380.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1952-1984
Omvang in meters:
1,25
Periode documenten:
(1951) 1952-1984 (1985)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 383 inv. nrs. 1-286.