Menu

Uw zoekacties: Commissie Vakantiewerk Speliade te Velsen

3950 Commissie Vakantiewerk Speliade te Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen vakantie vieren nog geen gemeengoed was, werden als particuliere initiatieven de eerste pogingen ondernomen om speciaal kinderen van ouders die weinig geld te besteden hadden, enkele dagen vertier te geven. De overheid steunde hen daar in. Zo kon in 1951 een week vakantie aangeboden worden aan een groep jongens uit Oud-IJmuiden, die onderdak kreeg in enkele bunkers bij het strand. Later kon, na de oprichting van de Velser Jeugd Centrale als overkoepelend orgaan voor het jeugdwerk in Velsen, een veel grotere groep bereikt worden en werden er activiteiten in elk van de gemeentedelen georganiseerd. Ook was de afdeling Jeugdzaken van de Gemeente Velsen actief bij het werk betrokken. In 1964 werd door haar een enquête gehouden, waartoe onder de kinderen 15.000 formulieren werden verspreid, met het verzoek aan te geven waar hun voorkeur naar uitging.
Vanaf 1965 werkte men onder de naam Speliade. Het doel was nu geworden: kinderen van de kleuter- en lagere schoolleeftijd gedurende de laatste twee weken van de schoolvakantie van de straat te houden. Men richtte zich op twee leeftijdsgroepen: 3-7 en 8-13 jaar. Elk kreeg een gepast aanbod. De kleinsten werden bezig gehouden met allerlei knutselwerk, knip- en plakwerk, brood bakken of bezoek aan de kinderboerderij in Velserbeek; voor de grotere kinderen waren er o.m. activiteiten met een wedstrijdelement. Sinds 1978 werd er op enkele plaatsen het bouwen van een huttendorp georganiseerd. De grootste trekpleister voor hen werd echter gevormd door de uitstapjes per bus naar een attractie- of pretpark; hiervoor was de voorintekening altijd snel volgeboekt. Voor elke activiteit werd een bijdrage gevraagd: 0,50 cent per keer voor de kleinsten en aanvankelijk enkele guldens voor de groten. Het eerste bedrag bleef door de jaren heen ongewijzigd, het tweede werd wel aangepast. De grootste bijdrage moest echter van de Gemeente Velsen komen, die elk jaar na een ingediende begroting, een subsidiebedrag beschikbaar stelde. Men benutte de buurthuizen in Velsen en enkele schoolgebouwen en waar buurthuizen ontbraken, zoals in Driehuis en Santpoort, uitsluitend scholen.
Het aantal kinderen, dat gebruik maakte van het aanbod, varieerde sterk: in 1966 waren het er 14.000, het topjaar was 1969 met 18.000, maar daarna trad een langzame daling in; gedurende de laatste jaren van het bestaan varieerde het aantal kinderen dat de kassa passeerde, tussen de 4.000 en 6.000. Bovendien hadden de weersomstandigheden grote invloed. Veel succes had men ook met optredens van bij kinderen bekende artiesten als Martin Brozius, Edwin Rutten (Film van Ome Willem) en Kluk Kluk. Naar een voorstelling van de Fabeltjeskrant in de sporthal Zeewijk keken 2000 kinderen. In 1966 kon men beschikken over het gebouw van de vroegere kousenfabriek Hin aan de Kalverstraat, waar 4.000 plaatsen waren. Ook maakte men gebruik van grote tenten. De (betaalde) leiding en stafleden werden bijgestaan door ca. 40 tot 60 vrijwilligers, die elk een onkostenvergoeding kregen. Hiermede was in totaal een bedrag gemoeid, dat 25-30% van de begroting bedroeg.
In het voorjaar van 1987 werd door de gemeente aangekondigd dat, door de lagere toelage voor dit soort werk, welke zij op haar beurt van de rijksoverheid kreeg, het subsidiebedrag teruggebracht zou worden van 33.500 gulden naar 7.000 gulden en dat zij daarnaast nog 10.000 gulden rechtstreeks ter beschikking zou stellen aan de buurthuizen. Na de nodige protesten werd tenslotte overeengekomen om nog eenmaal 27.000 gulden te betalen. Voor 1988 en volgende jaren moest men met veel minder rekenen. Na de nodige verwijten over en weer en onduidelijke politieke uitspraken besloot het organisatieteam van Speliade, na overleg met de buurthuizen, die weigerden op deze voorwaarden de organisatie over te nemen, om de activiteiten te staken. Na de laatste Speliade werden de aanwezige bezittingen verkocht aan de plaatselijke buurthuizen en andere organisaties. De Commissie Vakantiewerk Speliade, die de laatste jaren had gewerkt onder de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk in Velsen, werd opgeheven per 1 september 1987.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1978-1987
Omvang in meters:
0,25
Periode documenten:
(1976) 1978-1987 (1988)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 714.8 inv. nrs. 1-16. Zie ook het archief van de Culturele Stichting Velser Gemeenschap (VG) te Velsen, 1951-2003 (2010), inv. nr. 136.
Gemeente:
Velsen