Menu

Uw zoekacties: Historische Commissie Haarlemmermeer te Hoofddorp

7096 Historische Commissie Haarlemmermeer te Hoofddorp

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1963 is, op instigatie van het gemeentebestuur, de Historische Commissie Haarlemmermeer ingesteld. Taak was het verzamelen, ordenen en bundelen van belangrijke plaatselijke historische gegevens en het zorgen voor het behoud hiervan. Het was de bedoeling dat de commissie samenwerkte met het polderbestuur en de gemeente.
De status van de commissie was niet duidelijk. Vanuit de commissie werd er de voorkeur aan gegeven dat de commissie onder de gemeente viel. De taakstelling werd zeer breed gezien van het verzamelen van allerhande materiaal, het adviseren van burgemeester en wethouders over historische aangelegenheden, straatnaamgeving en het bewaren van gebouwen en objecten tot het oprichten van een Haarlemmermeermuseum. Onder de geschiedenis van Haarlemmermeer werd alles verstaan dat betrekking had op de oorsprong, ontwikkeling en verandering van het grondgebied van de Gemeente Haarlemmermeer, haar bewoners, haar bodem en alles wat daarop en daarin aanwezig is of is geweest. Een gemeentelijke status kreeg de commissie niet. De gemeente zag de commissie als een particulier initiatief dat wel kon rekenen op de welwillende aandacht van de gemeente.
In 1972 besloot de Historische Commissie Haarlemmermeer dat de werkzaamheden beter konden worden gerealiseerd in de vorm van een stichting. Op 30 oktober 1972 werd de Stichting Meer-Historie opgericht en hield de Historische Commissie op te bestaan *  .
Het boek 'De waterwolf getemd' bevindt zich in de bibliotheek van het Historisch Archief Haarlemmermeer.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1963-1970
Omvang in meters:
0,05
Periode documenten:
1963-1970
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-5.
Gemeente:
Haarlemmermeer