Menu

Uw zoekacties: Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk, afdeling Nieuw-Vennep

7146 Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk, afdeling Nieuw-Vennep

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De afdeling Nieuw-Vennep van het Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk is 25 oktober 1967 opgericht, toen nog onder de naam Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen, afdeling Nieuw-Vennep. In 2005 is de naam van de landelijke vereniging veranderd in NVVH-Vrouwennetwerk om aan te geven dat vrouwen meer zijn dan alleen huisvrouwen. In 2012 is het predicaat koninklijk toegekend *  . Op 31 december 2017 is de afdeling Nieuw-Vennep opgeheven, vanwege teruglopende ledenaantallen, de stijging van de gemiddelde leeftijd en het niet kunnen vervullen van bestuursvacatures.
De Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen had als doelstelling om de sociaal-culturele belangen van de leden te behartigen en het verantwoordelijkheidsgevoel van de vrouw als lid van de samenleving te bevorderen. De belangen van haar leden te behartigen als consument op huishoud-technisch en economisch gebied door het geven van voorlichting en adviezen en geen partij te kiezen op levensbeschouwelijk en politiek gebied. De afdeling Nieuw-Vennep had als taak deze doelstelling binnen haar gebied naar plaatselijke omstandigheden te bevorderen.
De afdeling organiseerde verschillende activiteiten, zoals lezingen, excursies, cursussen, workshops en een leesclub. Ook onderhield de afdeling contacten met andere (vrouwen)verenigingen in Haarlemmermeer en werd er geparticipeerd in de Federatieve Vrouwenraad Haarlemmermeer. Binnen de Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen en het later NVVH Vrouwennetwerk waren er contacten met de regionale en landelijke organisatie.
Bij de bewerking van het archief zijn dubbelen en stukken van de landelijke en regionale vereniging die geen relatie hadden met het organiseren van een lokale afdeling vernietigd evenals stukken die geen relatie hadden met het NVVH of waar de relatie niet van kon worden achterhaald.
Meer archief van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, gewest Noord-Holland berust bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem (toegangsnummer 577). Hier berust ook het archief van de Afdeling Haarlem en omstreken (toegangsnummer 1981).
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1967-2017
Omvang in meters:
0,60
Periode documenten:
1967-2017 (2018)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-42. Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk, afdeling Nieuw-Vennep heette voor 2005 Nederlandse Verenging van Huisvrouwen, afdeling Nieuw-Vennep.
Gemeente:
Haarlemmermeer