Menu

Uw zoekacties: Timmerbedrijf Van Klaveren te Nieuw-Vennep

7162 Timmerbedrijf Van Klaveren te Nieuw-Vennep

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Nicolaas (Klaas) van Klaveren werd op 7 februari 1909 geboren in Nieuwer-Amstel als oudste zoon in een gezin van dertien kinderen. In 1920 verhuisde het gezin naar Hauwert in de gemeente Nibbixwoud. Klaas mocht in Hoorn leren aan de ambachtsschool waar hij werd opgeleid tot timmerman. Hierna werkte hij bij verschillende aannemers, even onderbroken door de militaire dienst. Na zijn dienstperiode vestigde Klaas zich eerst in Vinkeveen om zich in 1930 te vestigen in Haarlemmermeer. Hier startte hij zijn eigen bedrijf dat gevestigd was aan de Gelevinkstraat 12 in Nieuw-Vennep. Hij pakte allerhande werkzaamheden aan waaronder wasknijpers maken, messen slijpen en massieve fietsbanden maken. Hiernaast deed hij ook onderhoud aan huurhuizen. De zaken gingen goed, hij had personeel in dienst.
Tijdens een razzia in Nieuw-Vennep eind juli 1944 werd Klaas gearresteerd, mogelijk omdat hij in het bezit was van een (illegale) radio. Het kan ook zijn dat hij gearresteerd werd omdat hij zich niet gemeld had voor de Arbeidseinsatz. De ware reden is niet met zekerheid vast te stellen. Op 31 juli werd Klaas afgevoerd, op 29 augustus 1944 kwam hij aan in Kamp Amersfoort. Vandaar is hij op 8 september afgevoerd naar Kamp Neuengamme waar hij in maart 1945 overleed.
Meer informatie over Klaas van Klaveren is te vinden in de biografie die zijn neef, Krijn Smit, geschreven heeft naar aanleiding van het onderzoek dat hij heeft gedaan naar zijn oom (zie inventarisnummer 15). De biografie is alleen digitaal beschikbaar.
Het archief bevat de administratie van het timmer- en aanneembedrijf van Klaas van Klaveren. Voor bewerking is het archief schoongemaakt. Het materiaal heeft wat te lijden gehad van vraat door beestjes. Lege bladen bij de klantopdrachten (inventarisnummer 5) zijn verwijderd. Van het notaboek en kwitantieboek is per soort een voorbeeld bewaard.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1939-1944
Omvang in meters:
0,25
Periode documenten:
1939-1944
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-15. Nr. 15 is alleen digitaal te raadplegen.
Gemeente:
Haarlemmermeer