Menu

Uw zoekacties: Vereniging Liefdewerk Oud Papier te Amsterdam

740 Vereniging Liefdewerk Oud Papier te Amsterdam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Vereniging Liefdewerk Oud Papier werd op 25 maart 1874 te Amsterdam opgericht door de Haarlemse bisschop, met als doel het financieel steunen van de Kerkelijke Staat, die door het conflict tussen Koning Victor Emanuel en Paus Pius IX in problemen was geraakt. Dit doel werd bereikt door het inzamelen van oud papier, dit te verkopen en met de opbrengst daarvan de Paus te steunen.
Rond de Eerste Wereldoorlog werd de nadruk meer gelegd op maatschappelijke steun, zowel aan individuele personen als kerkelijke instellingen. Door de steeds toenemende overheidsbemoeienis met dit terrein verlegde het doel zich in de loop van de jaren opnieuw, waarbij de nadruk kwam te liggen op het verlenen van steun aan misdeelde kinderen. In 1965 werd daartoe ook de mogelijkheid geopend om deel te nemen in andere instellingen. Door de steeds veranderende maatschappelijke situatie werd besloten de vereniging op te heffen. Dit gebeurde in 1969, waarbij de activiteiten werden overgeheveld aan een nieuw gevormde stichting, FINAS geheten. Het kapitaal werd ook door deze stichting benut voor sociaal-charitatieve doelen.
In 2001 werd de Stichting FINAS als fonds op naam geïncorporeerd in het Juliana Welzijnsfonds. Aan het zelfstandig bestaan kwam daarmee een einde.
Van het archief is niet veel bewaard gebleven. De hierna beschreven stukken zijn voornamelijk afkomstig van de laatste voorzitter van de Stichting FINAS en van zijn schoonvader, die jarenlang betrokken was bij de activiteiten van de Vereniging Liefdewerk Oud Papier en de Stichting FINAS. Een deel van de financiële administratie werd in beheer gegeven bij het Juliana Welzijnsfonds. Over de vroege geschiedenis van de vereniging zal zeker het een en ander te vinden zijn in het archief van het R.K. bisdom Haarlem.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1887-1969
Omvang in meters:
0,10
Periode documenten:
1887-1969 (2001)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-14. Het archief is fragmentarisch.