Menu

Uw zoekacties: Stichting Internationale Tuinbouwtentoonstelling Floriade De...

825 Stichting Internationale Tuinbouwtentoonstelling Floriade Den Haag-Zoetermeer 1992 te Zoetermeer

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 2 november 1984 besloot de Nederlandse Tuinbouwraad met de gemeenten Den Haag en Zoetermeer in zee te gaan voor het organiseren van de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade, te houden in 1992 op de door deze gemeenten aangeboden locatie.
Tussen de beide gemeenten werd een samenwerkingsovereenkomst inzake de voorbereiding van de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade Den Haag-Zoetermeer 1992 aangegaan. Daarnaast hebben de gemeenten Den Haag en Zoetermeer en de Nederlandse Tuinbouwraad samen een Stichting Internationale Tuinbouwtentoonstelling Floriade Den Haag-Zoetermeer gevormd.
De officiële start van de Floriade 1992 vond plaats op 20 maart 1986 met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst en de stichtingsakte.
De genoemde Stichting heeft als doel het voorbereiden, organiseren, exploiteren en afwikkelen van een in 1992 te Zoetermeer te houden internationale tuinbouwtentoonstelling.
Het bestuur van de Stichting heeft coördinatiecommissies ingesteld, die op verschillende terreinen het bestuur adviseren ten aanzien van het te voeren beleid.
De Centrale Coördinatiecommissie adviseerde over onderwerpen die voortvloeiden uit de activiteiten van de overige coördinatiecommissies. Tot de taak van de Coördinatiecommissie Algemene Zaken behoorde onder andere het adviseren ten aanzien van alle aangelegenheden, in zoverre deze niet waren opgedragen aan andere coördinatiecommissies, alle bestuurlijke en juridische aangelegenheden en de binnen- en buitenlandse contacten van de Stichting, gericht op de werving van inzenders en deelnemers aan de tentoonstelling. De Floriade Keurings Commissie viel onder deze coördinatiecommissie.
Een breed takenpakket had de Coördinatiecommissie Tentoonstelling. Daartoe behoorde bijvoorbeeld de beoordeling van de omvang en de kwaliteit van hetgeen door het Samenwerkingsverband Den Haag-Zoetermeer in de vorm van een park met de daarbij behorende kunstwerken werd aangeleverd, het gereedmaken van het park tot tentoonstellingsterrein en het beheer en onderhoud daarvan, alsmede het toelaten van inzenders en deelnemers.
Onder deze coördinatiecommissie ressorteerden vier hoofdcommissies: Bloemisterij, Bloembollen, Boomkwekerij en Voedingstuinbouw.
De algemene taak van de Coördinatiecommissie Financiën was het adviseren van het bestuur over het financiële beleid van de Stichting in algemene zin. De Coördinatiecommissie Promotie tot slot hield zich bezig met het bewerkstelligen van een zo groot mogelijke bekendheid in binnen- en buitenland van de Floriade 1992, de werving van ten minste 2,5 miljoen betalende bezoekers en ondersteunende promotionele activiteiten gericht op de werving van inzenders en deelnemers aan de tentoonstelling.
De Floriade 1992, op 9 april 1992 officieel geopend door Hare Majesteit de Koningin, was voor het publiek geopend van 10 april t/m. 11 oktober 1992 en trok 3.355.600 bezoekers.
De oorspronkelijke ordening van het archief (zie voor het archiefschema inv.nr. 7) is zoveel mogelijk intact gelaten. Alleen de verslagen van de vergaderingen van het bestuur en de jaarverslagen zijn verplaatst naar de rubriek Stukken van algemene aard. Binnen de rubrieken 2.2.1 t/m. 2.2.10 zijn de beschrijvingen van de archiefbestanddelen geordend volgens de onderverdeling van bovengenoemd archiefschema. Dit archief bevat ook stukken, voor een deel als documentatie verzameld, van de Floriades 1972 en 1982.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1984-1995
Omvang in meters:
4,55
Periode documenten:
(1966) 1984-1995 (2001)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-130.