Menu

Expositie ‘Mijn Noord-Holland’

Fotogroep Haarlem bestaat 90 jaar en viert dat met een expositie in het Noord-Hollands Archief. De leden van de fotogroep exposeren van 3 februari t/m 24 maart onder het thema “Mijn Noord-Holland’. Er is een gevarieerde schakering van werken te zien, waarvan de meeste te koop zijn. De expositie wordt op donderdag 2 februari om 17.00 uur officieel geopend door fotograaf Chris Hoefsmit, onder andere bekend van zijn prachtige fotoboeken over Haarlem en de Haarlemmerhout.

Fotogroep Haarlem

Fotogroep Haarlem (opgericht in 1926) is een groep van zo’n 36 enthousiaste amateurfotografen die in clubverband hun passie voor fotografie willen delen en verdiepen. Elkaar inspireren, dat is het motto van de club. De leden komen tweewekelijks bijeen. Ze ontwikkelen zich door elkaars foto’s te bespreken en leren van gastdocenten en beroepsfotografen die hun werk laten zien. De groep doet mee aan competities van de Afdeling Kennemerland en de Fotobond, organiseert excursies en activiteiten en houdt exposities. Kijk voor meer informatie op de website van Fotogroep Haarlem.

Historie van de club

Voorgangers van de club zijn de (1e) Haarlemsche Amateur-Fotografen Club, opgericht op 26 januari 1891, en de (2e) Haarlemsche Amateur-Fotografen Club die onder het motto ‘Oefening Zij Ontspanning’ op 15 februari 1898 werd opgericht. Eerst genoemde club organiseerde in 1896 een Internationale fotografie tentoonstelling. Het evenement werd royaal gesponsord door Droste, de Amsterdamse Reflex Compagnie, diverse leveranciers van fotografische artikelen en de Amsterdamse koekfabriek "De Nederlanden". De expositie kreeg aandacht in "Lux", het meest gelezen Fotografisch Tijdschrift in Nederland en officieel orgaan van bijna alle Amateur Fotografen Verenigingen.


In de bibliotheek van het Noord-Hollands Archief bevindt zich de catalogus van de Internationale Fotografie-Tentoonstelling van 1896 (signatuur: 43-002466 K).