Menu

Data

Maandag 20 november 2017, inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur

Locatie

Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

Historisch Café 'Verjaardag van Haarlem'

Op 23 november is de 772ste ‘verjaardag’ van Haarlem: op die datum in 1245 verkreeg Haarlem stadsrechten. Het Historisch Café op maandagavond 20 november staat in het teken van het Haarlemse stadsrecht.

Jurjen Vis – Het kloosterleven in de abdij van Egmond

Het stadsrecht van Haarlem is opgetekend in de abdij van Egmond. Historicus Jurjen Vis vertelt over dit klooster dat ruim zes eeuwen heeft bestaan, tot de verwoesting in 1573. Tijdens deze avond komen we alles te weten over het leven in dit klooster en de bijzondere rol van de abdij in de streek.

Maarten Müller – De symbolische en praktische betekenis van de stadsrechttekst

Historicus Maarten Müller heeft onderzoek gedaan naar misdaad en straf in Haarlem in de periode 1245-1615. Het allereerste archiefstuk met een strafrechtelijke inhoud is het Haarlemse stadsrecht uit 1245. In zijn lezing gaat Müller in op de symbolische en praktische betekenis van de stadsrechttekst. Tevens zal hij het eerste exemplaar van zijn boek ‘Misdaad en straf in een Hollandse stad: Haarlem, 1245-1615’ overhandigen aan burgemeester Jos Wienen.

Piet de Rooij spreekt een column uit en vraagt zich daarin af of wij beschaafder zijn geworden.

Bijlsma2Hooglugt zal ook tijdens deze avond de muzikale invulling van de avond verzorgen, maar ditmaal met begeleiding van John Erich op bas en Joop Kooger op de drums. Het wordt een ware sentimental journey met een fijne meezinger.

In verband met de beperkte ruimte is aanmelding voor deze avond verplicht, dit kan door middel van het aanmeldingsformulier onderaan deze pagina.

Het Historisch Café wordt georganiseerd door de Stichting Historisch Schoten, de Stichting Vrienden van het Noord-Hollands Archief, de Historische Vereniging Haerlem, Museum Haarlem en het Noord-Hollands Archief.

Het Historisch Café is volgeboekt. U kunt helaas niet meer aanmelden.