Menu

Data

Donderdag 8 juni 2017

Entree

Gratis (aanmelding verplicht)

Locatie

Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

Links

Keti Koti Tafel en presentatie app Hoezo, Haarlem en slavernij?

Op donderdag 8 juni 2017 vindt bij het Noord-Hollands Archief de eerste  Keti Koti Dialoog Tafel in Haarlem plaats. Het thema ‘Wat heeft het slavernijverleden met ons gedaan en hoe gaan we hier mee om?’ is de basis van deze gestructureerde dialoog. Voorafgaand wordt de app ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’ gepresenteerd. U bent van harte uitgenodigd.

De Keti Koti Dialoog Tafel is een nieuwe traditie om samen stil te kunnen staan bij de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Mercedes Zandwijken is initiatiefnemer van deze tafel. Ze liet zich daarbij inspireren door de Joodse seider, waarbij jaarlijks in de familiekring de bevrijding van Joden uit de slavernij in Egypte wordt herdacht.

Bij de Keti Koti Tafel gebruiken we samen een maaltijd die herinnert aan het slavernijverleden waarbij passende rituelen worden uitgevoerd. Een koor zingt treur- en bevrijdingsliederen en er zijn gedichten te beluisteren van Surinaamse en Antilliaanse Haarlemmers. Speciaal voor deze avond maakt ook de Haarlemse stadsdichteres Willemien Spook een gedicht.

Aan tafel praten we, witte en zwarte Haarlemmers* en iedereen er tussenin, over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. Van huis uit hebben we allemaal opvattingen meegekregen, die van generatie op generatie zijn overgedragen. Tijdens de Tafel wisselen dialoog, liederen, gedichten en drie gerechten elkaar af.

Voorafgaand aan de Keti Koti Dialoog Tafel wordt de app ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’ gepresenteerd. Deze is ontwikkeld door Fenna Ytsma, student geschiedenis, samen met Dineke Stam (IMHP) en Ineke Mok (Cultuursporen). Beiden waren in 2013 verantwoordelijk voor het project ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’. De Haarlemse sporen die zij blootlegden, wekten destijds interesse in het slavernijverleden. Ze riepen vragen en pijnlijke herinneringen op. Er was sprake van schaamte, boosheid, ongemak en opluchting: ‘Eindelijk kan ik in mijn eigen stad over dit onderwerp praten.’

We zijn daarom heel blij dat met de presentatie van de Haarlemse app ook een Keti Koti Dialoog Tafel wordt georganiseerd. Aan deze tafel is ruimte om met elkaar ervaringen en gedachten uit te wisselen over hoe verleden nog steeds door werkt in het heden. Tussendoor is er koorzang en zijn er persoonlijke gedichten te beluisteren.

Programma

17.00 uur: Toelichting luisterapp en mogelijkheid de stadsroute te lopen (inloop 16.30 uur)
18.00 uur: Start Keti Koti Dialoog Tafel onder leiding van Mercedes Zandwijken
ca. 22.00 uur: Einde van de avond

Aanmelden

Wij streven naar een gelijke verdeling van Haarlemmers* die zichzelf beschouwen als nazaten van tot slaaf gemaakten en andere Haarlemmers. Laat daarom alstublieft bij aanmelding weten wat op u van toepassing is. De inschrijvingen gaan op volgorde van de inschrijving. Haarlemmers vatten we ruim op: ook als u uit de buurt van Haarlem komt, bent u van harte welkom, bijvoorbeeld uit Hoofddorp, Bloemendaal, Heemstede, Aerdenhout, Vijfhuizen, Spaarnwoude, Santpoort en Zandvoort.

Deelname voor deze bijzondere Keti Koti Dialoog Tafel is gratis. Aanmelden is verplicht en kan tot 1 juni 2017 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 023-5172761.

* Haarlemmers vatten we ruim op: ook als u uit de buurt van Haarlem komt, bent u van harte welkom, bijvoorbeeld uit Hoofddorp, Bloemendaal, Heemstede, Aerdenhout, Vijfhuizen, Spaarnwoude, Santpoort en Zandvoort.