Menu

Data

1 juli t/m 10 september 2017

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur

Weekendopenstelling

Zaterdag 1, 8 en 15 juli, 19 augustus en tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september

Entree

Gratis

Locatie

Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

Links

De kermis in de negentiende eeuw zag er heel anders uit dan de kermis die we nu kennen. Van 1 juli tot en met 10 september 2017 geeft de tentoonstelling ‘Komt dat zien! Kermis in de negentiende eeuw’ bij het Noord-Hollands Archief een unieke inkijk in de Haarlemse kermis van toen.

Enkele jaren geleden werden bij toeval vier bijzondere boekjes (her)ontdekt in de collectie van het Noord-Hollands Archief. De boekjes bevatten een verzameling van programma’s, foto’s, strooi- en aanplakbiljetten en ander drukwerk over de Haarlemse kermis. De boekjes zijn tussen 1830 en 1875 samengesteld door Gaspard Philippe Charles van Breugel. Ze geven een prachtige indruk van de Haarlemse kermis in de negentiende en begin twintigste eeuw.

Verbazing en vermaak

De Haarlemse kermis in de negentiende eeuw was een onuitputtelijke bron van verbazing en vermaak. Zo keek Van Breugel vol verwondering toe hoe Mej. Marie zonder armen met haar mond een knoop in een draad wist te leggen. Minstens zoveel belangstelling trok Admiraal Tom Pouche, de kleinste man van Europa en ook wel het Wonder der Wereld genoemd. Op zijn 34e was hij slechts 7 palmen (ongeveer 70 cm) groot.

Een wondere wereld

De kermis bestond echter niet alleen uit rariteiten. Hier leerde de gewone man over de wijde wereld om zich heen. Je kon er de nieuwste technologische snufjes bekijken zoals de wekker en de mechanische olifant. Maar ook een exotische levend dier als de neushoorn toen was.

Komt dat zien!

Ga mee op ontdekking en laat je verwonderen door de kermis van vroeger! De tentoonstelling is van maandag t/m vrijdag geopend van 9.00-17.00 uur, op zaterdag 1, 8 en 15 juli, 19 augustus en tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september. De toegang is gratis.

Op zaterdag 19 augustus zijn er extra familieactiviteiten met demonstraties en kinderrondleidingen.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij projectbijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Vrienden van het Noord-Hollands Archief.