Menu

Data

22 september t/m 27 oktober 2017

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag 09.00-17.00 uur

Weekendopenstelling

Zaterdag 21 oktober 9-17 uur

Entree

Gratis

Locatie

Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

Links

Buiten de lijnen. Een cross-over tussen kunst en boek

Is het een boek? Of is het kunst? Deze vraag staat centraal bij de tentoonstelling Buiten de lijnen.

De expositie toont een selectie van de prachtige verzameling kunstenaarsboeken die een plaats kreeg in de Bibliotheek Zuid-Kennemerland omdat de stad Haarlem sinds eeuwen veel aandacht heeft voor bijzondere grafische vormgeving. Het zijn boeken die door een kunstenaar zijn gemaakt, soms als uniek object of soms in zéér kleine oplage. De boeken zelf zijn het kunstobject. Onlangs nog werden door een schenking aan deze collectie een aantal bijzondere werken van Alicja Werbachowska toegevoegd, die mede tekende voor de samenstelling van de tentoonstelling. Het Noord-Hollands Archief beheert de collectie kunstenaarsboeken van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Deze tentoonstelling is een gezamenlijk initiatief.

Educatief programma

De Bibliotheek heeft gezamenlijk met kunstenares Marianne Hamersma en het Grafisch Atelier Haarlem een aantal lessen ontwikkeld met als thema Abstract. Aan de hand van de kunstboeken en het werken met grafische technieken leren de leerlingen om anders naar abstractie te kijken. Het programma bestaat uit de volgende lessen:

1. Introductie op abstracte kunst, de kunstboeken, kunstenaars en hun ideeën
2. In één of twee lessen gaan de leerlingen onder begeleiding abstract aan de slag in het Grafisch Atelier Haarlem

Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Rondje Kunst

Voor meer achtergrond over de collectie en druktechnieken wordt op maandag 16 oktober 2017 (in het kader van Rondje Kunst) een lezing met aansluitende workshop georganiseerd met Anneke van den Bergh, conservator oude boekerij en bijzondere collecties van het Noord-Hollands Archief, en Paul van Marissing van het Grafisch Atelier Haarlem. Toegang: € 10,00.