Menu

Hoe was het vroeger? We zullen zien!

Vroeger was alles anders, maar eigenlijk toch ook weer niet. Kinderen gingen vroeger ook al naar school, leerden lezen en schrijven en deden spelletjes. Dit weten we door verhalen over vroeger, maar ook door oude boeken, kranten, foto’s en filmpjes!

Het programma start met een inleidend zwart-witfilmpje van rond 1900 en aan de hand daarvan bespreken we de verschillen tussen vroeger en nu. We weten zoveel over vroeger door alles wat er bewaard wordt in het archief. Maar wat is een archief eigenlijk? Wat voor (bijzondere) documenten bewaart het archief? Hoe worden die documenten bewaard? En waarom bewaren we die documenten eigenlijk allemaal?

In het ene programmaonderdeel gaan de kinderen in een kringgesprek foto’s en voorwerpen van vroeger en nu bekijken, vergelijken en verdelen. Het andere onderdeel is een bezoek aan het depot, waar de kinderen zien wat voor soort documenten van vroeger er allemaal zijn en hoe ze bewaard worden. De groepen wisselen halverwege. Aan het eind van het programma gaat de hele klas op de foto ‘zoals vroeger’.

voor: groep 3 en 4
duur: 60 minuten
datum en tijd: in overleg (ma t/m do tussen 9.30-16.30 uur)
kosten: € 85,- per groep
plaats: Noord-Hollands Archief, locatie Jansstraat

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten

Het Noord-Hollands Archief is samen met andere instellingen partner in ‘Wie wat bewaart heeft wat!’, een basisschool-breed project rond het thema 'Bewaren', en 'Stappen in de Stad', een educatieve app voor een rondwandeling door Haarlem.