Menu

Ruik, kijk en vergelijk! Oude documenten in het archief

We weten eigenlijk best veel over vroeger. Dit weten we door verhalen over vroeger, maar ook door oude documenten, boeken, kranten en foto’s. Er zijn heel veel verschillende documenten die te maken hebben met vroeger. Maar waar kan je eigenlijk aan zien dat een document oud is? Wat doe je met zo’n oud document? Hoe repareer en bewaar je dat? En waarom zou je een oud document over vroeger eigenlijk bewaren?


Het programma start met een inleidend verhaal over historische documenten die bewaard worden in het archief. Vervolgens wordt de groep in tweeën gedeeld. Eén groep krijgt een rondleiding door het depot en ziet daar originele historische documenten en hoe die documenten bewaard worden. De andere groep gaat een historisch document (charter met zegel) aandachtig bekijken en bespreken. Daarna gaan ze aan de slag met hun eigen charter met zegel. Na verloop van tijd wisselen de groepen van onderdeel. Aan het eind van het programma bespreken we wat de leerlingen gezien, gedaan en geleerd hebben.

voor: groep 5 en 6
duur: 60-75 minuten
datum en tijd: in overleg (ma t/m do tussen 9.30-16.30 uur)
kosten: € 85,- per groep
plaats: Noord-Hollands Archief, locatie Jansstraat

Basisschool

Voortgezet onderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Partnerprojecten

Het Noord-Hollands Archief is samen met andere instellingen partner in ‘Wie wat bewaart heeft wat!’, een basisschool-breed project rond het thema 'Bewaren', en 'Stappen in de Stad', een educatieve app voor een rondwandeling door Haarlem.