Menu

Uw zoekacties: Scheepswerf Stapel BV te Spaarndam

3051 Scheepswerf Stapel BV te Spaarndam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In oktober 1994 benaderde men het archief met de vraag, of er interesse bestond voor het archief van de scheepswerf Stapel. In 1995 werd het archief in vier kisten afgeleverd bij de archiefbewaarplaats in Haarlem. Door de heer G.P. Stapel was een lijst vervaardigd van de inhoud van de kisten. Aan de hand van de uitgewerkte versie van de lijst is een aantal malen overleg geweest over het archief en is een aantal stukken toegevoegd aan het archief. In het begin van 1996 werd de overeenkomst van opneming van het archief in de archiefbewaarplaats getekend. Het archief is nu, begin 1997, opnieuw beschreven, verpakt en geëtiketteerd. Alle dubbele stukken zijn vernietigd en op een aantal inventarisnummers is een nadere toegang gemaakt. Het archief is helemaal openbaar. Voor een geschiedenis van de werf zijn inv.nrs. 84-94 belangrijk. In deze inv.nrs. zijn de stukken over de geschiedenis van de werf beschreven. Inv.nr. 92 bevat het boek 75 jaar op Stapel, geschreven door de heer G. van den Beldt ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de werf in 1978. In 1994 heeft H.W. Stapel ook een overzicht gemaakt van de geschiedenis van de werf. Deze stukken zijn opgenomen als inv.nr. 94.
Het werk op de werf is per 1 januari 1996 officieel gestopt. Het archief geeft een goed beeld van het reilen en zeilen van de werf. De bouwkundige tekeningen zijn al voor 1994 overgedragen aan het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Inventaris
7. Bouw werf en gebouwen
31 Correspondentie betreffende de bouw van een bedrijfswoning op hoek Lagedijk en de nieuwe poort, 1947
3051 Scheepswerf Stapel BV te Spaarndam
Inventaris
7. Bouw werf en gebouwen
31
Correspondentie betreffende de bouw van een bedrijfswoning op hoek Lagedijk en de nieuwe poort, 1947
Omvang:
1 omslag
NB:
Ten behoeve van P. Stapel Czn. Is niet doorgegaan. P. Stapel is daarop naar Velsen verhuisd, en heeft daar een nieuwbouwwoning gekocht. Daarvoor woonde hij in een keet en daarvoor in een ark vanaf 1937. Voor G.P. Stapel, in 1948 aangetrokken als bedrijfsleider, werd bovenop de timmerloods en schaftlokaal een woning gebouwd door Gebr. de Graaf, Halfweg, architect Van Gelder. Dit huis werd de 'de Witte Klip' genoemd, Lageweg 18a.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1903-1994
Omvang in meters:
5,10
Periode documenten:
1903-1994
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-133. Zie bijlage 1 bij de inventaris voor een lijst van contracten voor de bouw van schepen, 1920-1925 (inv.nr. 42). Zie bijlage 2 bij de inventaris voor een lijst van bestekken van schepen, 1925-1933 (inv.nr. 43). Zie bijlage 3 bij de inventaris voor een specificatie van de foto's van diverse schepen en van de werf, 1903-1967 en z.d. (inv.nr. 123).
Gemeente:
Haarlemmerliede en Spaarnwoude