Menu

Uw zoekacties: Ambachts- en Gemeentebestuur van Heemskerk (Gemeente Heemskerk)

1032 Ambachts- en Gemeentebestuur van Heemskerk (Gemeente Heemskerk)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Plaatsbeschrijving
2. Kerkelijke zaken
3. Bestuursgeschiedenis
4. Het archief en de verantwoording van de inventarisatie
4.1. Ambachts- en gemeentebestuur
1032 Ambachts- en Gemeentebestuur van Heemskerk (Gemeente Heemskerk)
Inleiding
4. Het archief en de verantwoording van de inventarisatie
4.1.
Ambachts- en gemeentebestuur
Het archief beslaat de periode 1539-1928 en werd voor het grootste deel in augustus 1998 naar het Noord-Hollands Archief overgebracht in het kader van de samenwerkingsafspraken met de gemeente Heemskerk. Uit het toenmalige Rijksarchief in Noord-Holland werd de collectie DTB overgebracht naar de Archiefdienst voor Kennemerland. Het oud-recht dat zich nog in het Rijksarchief Noord-Holland bevond, werd in februari 1999 in eigendom overgedragen en vormt nu onderdeel van deze inventaris. Een kleine 2 meter aan financiële bescheiden over de periode 1900-1928 werd in februari 2001 vanuit Heemskerk naar het archief overgebracht, waardoor de totale omvang van het archief, voorafgaand aan bewerking, 32 meter was. Na de selectie op vernietigbare stukken bleef zo'n 29,5 meter over ter inventarisatie. Bij overbrenging en inventarisatie is de grens gelegd bij 1929, overeenkomstig de grens zoals aangelegd bij de inventarisatie van het archief van na dit jaar dat volgens de VNG-code is geordend. Een zeer globale inventaris van het oud-archief (tot 1814) werd reeds eerder gepubliceerd, in 1923 door mr. J.W. Kool. * 
Van het nieuw archief (1814-1928) dat in 1998 nog grotendeels ongeordend was, werd in dat jaar een plaatsingslijst vervaardigd. Een tweetal door Kool beschreven archiefstukken is in de loop der tijd zoekgeraakt. Het betreft de door hem beschreven nummers 62 en 77 uit het oud archief. Tezamen met de wél aanwezige nummers 75, 76 en 78 zou nr. 77 in 1959 overgebracht zijn naar het Rijksarchief in Noord-Holland, op voorstel van de toenmalige rijksarchivaris.
Het jaar 1814 vormt de begrenzing tussen het archief van het ambachtsbestuur: het oud archief en dat van de gemeente: het nieuw archief. Het einde van de Franse tijd had immers gevolgen voor de inrichting van bestuursinstellingen en de administratie. De ingekomen en minuten van uitgaande stukken zijn tot het jaar 1916 op chronologische wijze en in later tijd op numerieke wijze opgeborgen. In het jaar 1916 werd het zg. indicateurstelsel ingevoerd. Vanaf dat jaar zijn de stukken op onderwerp geordend en voorzien van een letter/cijfercombinatie opgeborgen. In de inventaris is ter bestemde plaatse aangegeven op welke wijze gebruik kan worden gemaakt van de eigentijdse toegangen.
Het archief vertoont hiaten. Zo ontbreekt een belangrijk deel van de notulen van de gemeenteraad uit de periode 1814-1830 en van de notulen van burgemeester en wethouders ontbreekt het gedeelte tot het jaar 1868.
Tijdens de inventarisatie is gebleken dat veel archivalia oneigenlijk op een bepaalde plaats in het archief waren ondergebracht. Een verband tussen oude inventarisbeschrijving en het archiefstuk zelf bleek in een aantal gevallen niet te ontdekken. Ook ontbrak vaak de chronologische orde in de beschreven stukken. Uiteraard is bij de herinventarisatie volgens het herkomstbeginsel getracht dit zoveel als mogelijk te herstellen. Uit de series ingekomen en uitgaande stukken uit de periode 1814-1928, heeft de administratie op zeker moment een aantal afzonderlijke dossiers gevormd. Het betreft dossiers inzake politieverordeningen en herzieningen daarop, verbetering en onderhoud van wegen etc. Om tijdsredenen, maar ook omdat deze dossiers op zeker moment blijkbaar hun nut voor de administratie hebben gehad, is afgezien van terugplaatsing in de oorspronkelijke serie. Bij de genoemde series ingekomen en uitgaande stukken is een zestal archiefstukken opgenomen die in 1990 door de gemeente
archivaris van Alkmaar aan B&W van Heemskerk zijn toegestuurd, als behorend tot het archief van Heemskerk.
De financiële stukken van het archief van na 1814 zijn in Heemskerk steeds apart bewaard. Van een consequente ordening was geen sprake. Rekeningen en begrotingen kwamen als aparte (incomplete) series voor, maar werden ook aangetroffen in de bijlagen van de rekeningen. Waar nodig werden deze stukken uit de bijlagen gelicht ter completering van de reeds aanwezige afzonderlijke series. Dezelfde werkwijze werd gevolgd ten aanzien van de belastingkohieren. Uit de periode van vóór 1814 werden uit de bijlagen de stukken betreffende de 200e penning gelicht en ondergebracht bij belastingen. Van na 1851 werd het merendeel van de in de bijlagen voorkomende mandaten vernietigd. Blijkens opgave van de administratie van de gemeente Heemskerk bij de overdracht van het financieel archief over de periode 1900-1928, was de gemeente zelf al overgegaan tot de vernietiging van de specifieke staten van ontvangsten en uitgaven uit de bijlagen, over de jaren 1917-1918 en 1920. Aangetroffen stukken betreffende de heffing inkomstenbelasting uit de twintiger jaren van de 20e eeuw zijn tijdens de inventarisatie voor vernietiging afgezonderd.
In de inventaris van de bij het Noord-Hollands Archief bewaarde waterschapsarchieven Uitgeester- en Heemskerkerbroek *  en in de inventaris van de Sint Aagtendijk *  zijn stukken beschreven die in principe bij hoofdstuk 6 'waterstaat' zouden dienen te worden ondergebracht. Het betreft stukken uit de periode dat er nog niet van een zelfstandig waterschapsbestuur sprake was en waterstaatszaken onder de verantwoordelijkheid vielen van de respectieve ambachtsbesturen in hun hoedanigheid van dijkgraaf en heemraden. Om redenen van tijd en uit praktische overwegingen is echter besloten om geen inbreuk te plegen op deze bestaande toegangen. Waar het gaat om het gezamenlijk beheer van de Uitgeester- en Heemskerkerbroek komt daar nog eens bij dat in de praktijk geen goede keuze kan worden gemaakt welke stukken nu aan Heemskerk en welke aan Uitgeest zijn toe te wijzen.
Het archief werd in het verleden door de gemeente Heemskerk gemicroficheerd. Dit gemicroficheerde bestand is overgedragen aan de NHA. Het oud archief werd gemicroficheerd volgens de nummering 1-169 uit de inventaris van de heer Kool. * 
Uit het nieuw archief werden de grote series: de correspondentie en de gemeenteverslagen op chronologische wijze verfilmd. Er is geen toegang op dit gemicroficheerde bestand.
Een tweetal zaken vragen nog om een nadere toelichting. Het betreft het gedeponeerd archief van de burgemeester-strandvonder en de door schout-secretarissen van Heemskerk gevoerde administratie niet uit hoofde van hun functie.
4.2. Gedeponeed archief van de burgemeester-strandvonder
4.3. Administratie van schout-secretarissen niet uit hoofde van hun functie
5. Aanwijzingen voor de gebruiker
6. Lijst van ambachtsheren
7. Literatuuropgave
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1539-1928
Omvang in meters:
35,75
Periode documenten:
(1518) 1539-1928 (1974)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-855. Lijst van ambachtsheren, 1248-1858, zie paragraaf 6 in de inventaris. Index op plaatsaanduidingen, namen van personen, bedrijven en instellingen zie rubriek 11 in de inventaris. Het archief vertoont hiaten. Zo ontbreekt een belangrijk deel van de notulen van de gemeenteraad uit de periode 1814-1830 en van de notulen van Burgemeester en Wethouders ontbreekt het gedeelte tot het jaar 1868. Inv.nrs. 668-681 (bevolkingsregisters met dienstbodenregisters, 1850-1919), inv.nrs. 682-690 (gezinskaarten, ca. 1896-1939), inv.nrs. 691-694 (alleenstaandenkaarten, ca. 1899-1939) en inv.nrs. 702-717 (index op de bevolkingsregisters, gezins- en alleenstaandenkaarten, 1850-1939) zijn alleen digitaal of op microfiches te raadplegen. Inv.nrs. 834-855 (registers van de burgerlijke stand geb. akten, 1811-1892, huw. akten, 1811-1920, overl. akten, 1811-1947 en meerjaren- en jaartafels) en inv.nr. 833 (huwelijksaankondigingen; met bijlagen, 1810-1825) zijn alleen op microfiches te raadplegen. De huwelijksbijlagen, 1811-1922, zijn op microfilms te raadplegen in de studiezaal. De huwelijksbijlagen, 1923-1932, zijn in origineel aan te vragen in de studiezaal. Voor het raadplegen van de huwelijksbijlagen is het nummer van de huwelijksakte nodig. Akten van latere jaren zijn opgenomen in het archief van de Ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Heemskerk, 1863-1961.
Gegevens over personen vóór 1811 zijn te vinden in de kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken, die in kopie te raadplegen zijn in de studiezaal. Wilt u zien welke gegevens al online beschikbaar zijn, raadpleeg dan de landelijke website WieWasWie.nl of kijk op www.noord-hollandsarchief.nl/ik-zoek/mijn-voorouders.
Gemeente:
Heemskerk