Menu

Uw zoekacties: ontwerptekeningen van J.B. van Loghem van villa De Steenhaag...

1195 ontwerptekeningen van J.B. van Loghem van villa De Steenhaag aan de Zonnelaan 2 te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Johannes Bernardus (Han) van Loghem (Haarlem, 19 oktober 1881-Haarlem, 26 februari 1940).
Van Loghem werd geboren in Haarlem in een gegoede familie, zijn vader was een rijke bloembollenkweker. Hij werd vrij opgevoed zonder geloof of dogma's. Na in Haarlem de HBS te hebben doorlopen studeerde hij voor civiel ingenieur aan de Polytechnische School te Delft, nu de Technische Universiteit Delft.
Hij kreeg na zijn afstuderen al snel veel opdrachten, waaronder veel utiliteitsbouw, de Kennemer Electriciteit-Maatschappij (KEM) was één van zijn belangrijkere opdrachtgevers. Voor de KEM en haar opvolger het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland (PEN) ontwierp hij tussen 1914 en 1919 tachtig transformatorhuisjes in Noord-Holland.
Van Loghem was socialist en volgens hem was er een sterke samenhang tussen architectuur en politiek. Hij werkte vanaf 1917 ook aan sociale woningbouwprojecten, waarin hij zich liet inspireren door de tuinstadbeweging. Een tuindorp was voor hem een socialistisch ideaal, waarmee hij hoopte een bijdrage te leveren aan de verbetering van de leefomstandigheden van de minder bedeelden. Voorbeelden hiervan in Haarlem zijn de ontwerpen voor woningbouwvereniging Huis ter Cleeff, woningbouwvereniging Rosehaghe en Tuinwijk-Zuid als ook Tuinwijk-Noord in Haarlem. Deze wijken zijn ruim van opzet en met veel groen, precies zoals de tuinstadbeweging dat nastreefde omdat arbeiders recht hadden op licht en lucht. Opvallend aan de tuinsteden in Haarlem zijn de strakke, kubistische vormgeving.
In 1911 trouwde Van Loghem met kunstenares Bertha Neumeier, ze kregen vier kinderen. Neumeier was één van de stichters van de Haarlemse Montessorischool. In 1912 betrok het echtpaar Van Loghem-Neumeier de door Van Loghem zelf ontworpen villa De Steenhaag aan de Zonnelaan 2, tegenwoordig in Haarlem, toentertijd in Heemstede.
[bron: Wikipedia s.v. J.B. van Loghem]
De collectie bevat 37 ontwerptekeningen van De Steenhaag, zowel eerste ontwerpen als latere verbouwingsontwerpen uit de periode 1912-1976. De meeste tekeningen dateren echter uit 1917 toen een grote verbouwing is doorgevoerd, waarbij ook de karakteristieke toren is gebouwd. Daarnaast bevat de collectie ook enige documentatie, krantenknipsels en brochures over Van Loghem en zijn oeuvre en brieven van en aan de directeuren van het Frans Hals Museum.
Plaatsingslijst
20 Ontwerp voor 'Verbouwing Huize "De Steenhaag" a/d Zonnelaan te Haarlem' door Jan Gratama. Potlood en roodpotlood tekening op transparantpapier. Geen Schaal: aanduiding. Midden onder door Van Loghem gesigneerd en gedateerd '31 maart 1928', 1928
1195 ontwerptekeningen van J.B. van Loghem van villa De Steenhaag aan de Zonnelaan 2 te Haarlem, Collectie van
Plaatsingslijst
20
Ontwerp voor 'Verbouwing Huize "De Steenhaag" a/d Zonnelaan te Haarlem' door Jan Gratama. Potlood en roodpotlood tekening op transparantpapier. Geen Schaal: aanduiding. Midden onder door Van Loghem gesigneerd en gedateerd '31 maart 1928', 1928
NB:
Zie ook nr. 4.

Kenmerken

Datering:
1912-1928
Omvang in meters:
0,90
Periode documenten:
1912-1928 (1976)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-42. De collectie bevat 37 ontwerptekeningen van architect J.B. van Loghem (1881-1940) van villa De Steenhaag, zowel eerste ontwerpen als latere verbouwingsontwerpen uit de periode 1912-1928 (1976). De meeste tekeningen dateren echter uit 1917 toen een grote verbouwing is doorgevoerd, waarbij ook de karakteristieke toren is gebouwd. Daarnaast bevat de collectie ook enige documentatie, krantenknipsels en brochures over Van Loghem en zijn oeuvre en brieven van en aan de directeuren van het Frans Hals Museum.
Gemeente:
Haarlem