Menu

Uw zoekacties: Diaconie van de Nederlands-Hervormde Gemeente te Haarlem
x1340 Diaconie van de Nederlands-Hervormde Gemeente te Haarlem
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1340 Diaconie van de Nederlands-Hervormde Gemeente te Haarlem
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1. Armenzorg in het algemeen (ter oriëntatie)
2. De rol van de diakonie binnen de Haarlemse armenzorg
3. Het college van diakenen of de bestuursinrichting van de diakonie
4. Geschiedenis van de bedeling van de huiszittende armen
5. Van diakoniehuis tot Janskliniek
5.1. Het huis in de Zuiderstraat1678-1771
5.2. Het diakoniehuis aan de Koudenhorn, 1771-1810, en aan de Kinderhuisvest, 1810-1836 (sinds 1786 Verenigd Diakonie- en Aalmoezeniersarmenhuis)
1340 Diaconie van de Nederlands-Hervormde Gemeente te Haarlem
Inleiding
5. Van diakoniehuis tot Janskliniek
5.2. Het diakoniehuis aan de Koudenhorn, 1771-1810, en aan de Kinderhuisvest, 1810-1836 (sinds 1786 Verenigd Diakonie- en Aalmoezeniersarmenhuis)
In 1768 werd begonnen met de bouw, nadat eerst aan de zuidzijde van de Ossenmarkt, aan de Bakenessergracht en Koudenhorn huizen werden aangekocht voor de sloop. Het nieuwe diakoniehuis was in 1771 gereed. Het moest plaats bieden aan 670 armlastige oude mensen, 150 arme kinderen en 80 commensalen. Het bleek echter al snel te ruim van opzet te zijn geweest. Hiervoor werd weldra een oplossing gevonden.
De armen die ten laste van de stad kwamen en om verschillende redenen niet voor zichzelf konden zorgen, waren sinds de 17e eeuw geplaatst in het Aalmoezeniersarmen- en werkhuis. Aangezien het stadsbestuur het diakoniehuis had gefinancierd is het begrijpelijk dat het stadsbestuur ook de stadsarmen in het nieuwe diakoniehuis wilden plaatsen. In 1786 kwam het gefuseerde Verenigd Diakonie- en Aalmoezeniersarmenhuis tot stand. Deze combinatie zou blijven tot 1856.
In de Franse tijd was de situatie van het Diakonie- en Aalmoezeniersarmenhuis niet bepaald rooskleurig te noemen. Door de tiërcering van de staatsschuld kwam het huis in ernstige problemen, want een deel van het kapitaal was belegd in obligaties ten laste van het gemene land van Holland.
Er moest bezuinigd worden, daarom werd de bevolking van het huis op een streng dieet gezet. Het ontbijt werd afgeschaft! 's Ochtends zag men vrouwen met veelkleurige uniformen de straten aflopen, zich aanbiedende om tegen het genot van een boterham de stoep en straat voor de huizen van gegoede burgers te vegen.
In 1808 werden de kinderen uit het Burgerweeshuis aan de Kinderhuisvest, dat als kazerne werd ingericht, overgebracht naar het huis aan de Koudenhorn. In 1810 werd echter het Diakonie- en Aalmoezeniersarmenhuis gevorderd om als kazerne dienst te doen. De instelling werd verplaatst naar het voormalige weeshuis aan de Kinderhuisvest. De in 1808 gekomen weeskinderen werden overgebracht naar het Oude Mannenhuis aan het Groot Heiligland. De bewoners van dit Oude Mannenhuis verhuisden naar het Sint Joris Proveniershuis in de Grote Houtstraat.
5.3. Het diakoniehuis in de Jansstraat, 1836-1966, en het Adriana Koenen Rusthuis in de Korte Wijngaardstraat
6. Overzicht van de bestuursinrichting van het diakoniehuis
7. De geschiedenis van de Haarlemse Kinderkerk
8. De geschiedenis van de armenfabriek
9. Literatuurlijst
10. Verantwoording van de inventarisatie
Kenmerken
Datering:
1636-1954
Periode documenten:
1636-1954
Omvang:
21,65
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 35.2 inv. nrs. 1-902 en ongenummerd (vergelijkende staten van ontvangsten en uitgaven van de Diaconie, het Diaconiehuis en de Kinderkerk, 1918-1930). In de Atlas van het Noord-Hollands Archief zijn geplaatst: inv. nrs. 295, 726 (alleen de foto's), 733-734 (=NL-HlmNHA_1340_54999011), 828, 830. Index op persoonsnamen in de inventaris in band 35.2.
Gemeente:
Haarlem
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS