Menu

Uw zoekacties: familie Semeijns de Vries van Doesburgh, Collectie betreffende de

142 familie Semeijns de Vries van Doesburgh, Collectie betreffende de

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
142 familie Semeijns de Vries van Doesburgh, Collectie betreffende de
Inleiding
1.
Geschiedenis
Leden van het Enkhuizer geslacht Semeijns, van wie papieren in deze inventaris zijn beschreven, hebben van de 16e eeuw tot de 18e eeuw in de stad Enkhuizen openbare functies bekleed, met name in de rechtscolleges en in sociale instellingen als de Weeskamer.
Het Enkhuizer geslacht Buyskes is met het geslacht Semeijns verwant door het huwelijk van de stamvader Pieter Luytgensz. Buyskes (1534-1606) met Frederikje Simonsdr. Semeijns. Leden van deze familie bekleedden de meest uiteenlopende ambten in het stadsbestuur.
Beide families, Buyskes en Semeijns, hebben onmiskenbaar een vooraanstaande rol gespeeld bij de overgang van Enkhuizen naar de Prins van Oranje in 1572.
De familie Doesburgh is afkomstig uit Tiel. Familieleden waren veelal werkzaam als predikant of jurist. Door het huwelijk van Anna Wilhelmina de Vries en ds. H.G.J. van Doesburgh (Edam, 23 mei 1827) is de familie Van Doesburgh verwant aan de familie Semeijns (tak G of Simon): het geslacht De Vries is nl. geparenteerd aan Semeijns door het huwelijk van Theodora Semeijns en Arend de Vries (Enkhuizen, 17 juli 1701). De Vries is ook geparenteerd aan Buyskes door het huwelijk van Nicolaas Hendrik de Vries met Johanna Margaretha Buyskes (Enkhuizen, 14 oktober 1764).
In de inventaris zijn bij elke persoon, van wie stukken zijn beschreven, korte biografische aantekeningen vermeld. In het kader van deze inleiding wordt op enkele van hen nader ingegaan. Het betreft hier personen, die én door hun functies of beroep een belangrijke plaats hebben ingenomen in het maatschappelijk leven én van wie veel archiefmateriaal bewaard is gebleven.
1.1. De familie Buyskes
1.2. De familie Van Doesburgh-de Vries van Doesburgh-Semeijns de Vries van Doesburgh
1.3. De familie Semeyns
1.4. Het privilege Semeyns
2. Verantwoording van de inventarisatie
3. Voorwoord
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1487-1950
Omvang in meters:
14,00
Periode documenten:
1487-1950 (2000)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-1258. De collectie bevat stukken betreffende Enkhuizen en West-Friesland en onder andere archiefstukken van de families Buyskes, Van Doesburgh, Geesteranus (Maas Geesteranus), Van Loosen, Pan, Semeijns en De Vries. Naast familiepapieren bevat de collectie veel verzamelde stukken, voornamelijk samengesteld door P.J. Buyskes (1829-1910) en mr. J. de Vries van Doesburgh (1863-1951). Inv.nrs. 440, 487 en 988 ontbreken. Inv.nr. 1256 is een loos nummer. Inv.nrs. 4, 356, 419, 455, 460, 469-474, 477-478 zijn nog bij de bruikleengever van de collectie. Nadere toegangen op inv.nr. 16 en inv.nr. 225, zie resp. bijlage I en bijlagen II en III in de inventaris.