Menu

Uw zoekacties: familie Semeijns de Vries van Doesburgh, Collectie betreffende de

142 familie Semeijns de Vries van Doesburgh, Collectie betreffende de

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis
2. Verantwoording van de inventarisatie
142 familie Semeijns de Vries van Doesburgh, Collectie betreffende de
Inleiding
2.
Verantwoording van de inventarisatie
De collectie "Semeyns de Vries van Doesburgh" bevat naast familiepapieren veel verzamelde stukken, voornamelijk samengesteld en verzameld door P.J. Buyskes (1829-1910) en mr. J. de Vries van Doesburgh (1863-1951), beiden verwant aan het Enkhuizer geslacht Semeyns. De term familiearchief is niet als hoofdtitel gekozen, omdat de collectie in overwegende mate verzamelde stukken omvat waarvan de herkomst in de meeste gevallen niet kon worden vastgesteld, omdat meestal niet werd vermeld hoe, van wie en wanneer ze waren verworven *  . Dit geldt in het bijzonder voor de "Stukken betreffende diverse Enkhuizer families" die beschouwd kunnen worden als bijlagen bij de door P.J. Buyskes en mr. J. de Vries van Doesburgh samengestelde genealogieën van Enkhuizer families. In de negentiger jaren van de 19e eeuw begon P.J. Buyskes met het maken van afschriften van en uittreksels uit de collectie Doop-, Trouw- en Begraafboeken, het Oud-Rechterlijk en Weeskamerarchief en het Oud-Notarieel Archief van Enkhuizen, enz. Zijn aantekeningen waren de bouwstenen voor het samenstellen van de genealogieën van de families Buyskes, Semeyns, aanverwante en andere Enkhuizer families.
In hoofdstuk I zijn onder A. Algemeen de inventarissen opgenomen, die op de hele collectie betrekking hebben. Ook vindt de gebruiker onder A. Algemeen (inv.nrs. 6-53) de schriftelijke neerslag van het bronnenonderzoek van P.J. Buyskes en mr. J. de Vries van Doesburgh, alsmede de genealogieën welke niet uitsluitend de onder B, C, D en E genoemde families betreffen.
Bij personen, van en over wie vrij veel stukken aanwezig zijn, is gekozen voor een rubricering in:
- Ingekomen en uitgaande stukken;
- Persoonlijke stukken;
- Stukken betreffende maatschappelijke functies;
- Financiële stukken;
- Ter documentatie verzamelde stukken.
In hoofdstuk II zijn de stukken betreffende goederen beschreven, ook die waarvan de samenhang met de collectie niet is gebleken. De indeling is zoals gebruikelijk per provincie en alfabetisch op plaatsnaam. Hoofdstuk V is onderverdeeld naar de aard van de voorstellingen. De vele topografische voorstellingen betreffende Enkhuizen zijn nader gerubriceerd, te weten: (a) Plattegronden, (b) Kaarten, (c) Tekeningen en prenten, (d) Foto's en prentbriefkaarten. De historie-afbeeldingen zijn in chronologische volgorde beschreven, nl. naar de tijd waarin de afgebeelde gebeurtenis plaatsvond. De personalia zijn alfabetisch op familienaam gerangschikt. In de annotatie wordt veelvuldig verwezen naar de werken van Muller *  en Van Someren *  .
In 1972 is de collectie overgebracht naar het Rijksarchief in Haarlem, thans Noord-Hollands Archief geheten na bemiddeling van mevr. E.P. de Booy van het Centraal Register van Familiearchieven. Het overgrote deel van de collectie was beschreven in een door mevr. De Booy vervaardigde voorlopige lijst (oude nrs. 1-501), die was opgemaakt aan de hand van de "Catalogus van voorwerpen, acten en bescheiden, aanwezig in het familie archief Semeyns" (coll. Semeyns, inv.nr. 1), welke catalogus echter slechts een deel van de verzameling (de oude nrs. 1-372) betrof.
De collectie is aan het Rijksarchief in Noord-Holland, thans Noord-Hollands Archief geheten, in bewaring gegeven door dr. J.Th. Semeyns de Vries van Doesburgh te Wassenaar. Hiervan maakte aanvankelijk ook een collectie boeken (omvang 7m) deel uit, welke echter in december 1975 is teruggegeven aan de bewaargever. De omvang van de hierna beschreven bescheiden bedraagt 8 m.
3. Voorwoord
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1487-1950
Omvang in meters:
14,00
Periode documenten:
1487-1950 (2000)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-1258. De collectie bevat stukken betreffende Enkhuizen en West-Friesland en onder andere archiefstukken van de families Buyskes, Van Doesburgh, Geesteranus (Maas Geesteranus), Van Loosen, Pan, Semeijns en De Vries. Naast familiepapieren bevat de collectie veel verzamelde stukken, voornamelijk samengesteld door P.J. Buyskes (1829-1910) en mr. J. de Vries van Doesburgh (1863-1951). Inv.nrs. 440, 487 en 988 ontbreken. Inv.nr. 1256 is een loos nummer. Inv.nrs. 4, 356, 419, 455, 460, 469-474, 477-478 zijn nog bij de bruikleengever van de collectie. Nadere toegangen op inv.nr. 16 en inv.nr. 225, zie resp. bijlage I en bijlagen II en III in de inventaris.