Menu

Uw zoekacties: Oral History Project, 1940-heden, Collectie
x1562 Oral History Project, 1940-heden, Collectie
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1562 Oral History Project, 1940-heden, Collectie
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De collectie bestaat uit een 16-tal opgenomen interviews met Haarlemmers over de geschiedenis van de stad en de regio tussen 1940 en 2010. Het doel van het project was het in beeld brengen van de ontwikkeling van Haarlem vanaf 1940 tot heden op basis van interviews van bewoners uit Haarlem en omgeving. Met deze informatie kunnen alle klanten van het Noord Hollands Archief (NHA) gebruik maken van de interviews als illustratiemateriaal of bron voor hun onderzoek, scriptie of werkstuk. De onderwerpen waarop de te interviewen personen werden geselecteerd liepen uiteen van de Tweede Wereldoorlog en andere politieke ontwikkeling van 1940 tot nu, de stedelijke ontwikkeling (zowel de bouw van de stad als de sociale ontwikkelingen hierin), cultuur, onderwijs en wetenschap en gezondheidszorg.
Het project werd georganiseerd vanuit een stuurgroep bestaande uit Lieuwe Zoodsma (directeur NHA); Jos Fielmich (audiovisuele realisatie); Jaap Sluis (journalist); Rob Plasschaert (bibliothecaris/documentalist NHA); Josee Koning (journalist); Thera de Graaf (historica); Frank van Schie (docent geschiedenis), Wim de Wagt en Alexander de Bruin (projectcoördinator). De interviews werden gefaciliteerd en gehouden door alle bovenstaande personen, met uitzondering van Lieuwe Zoodsma en met inbegrip van Klaartje Pompe. De eerste 12 interviews werden gehouden tussen 2004 en 2006. Op latere data zijn nog interviews gehouden met andere personen die ook veel konden vertellen over de geschiedenis en ontwikkelingen van Haarlem.
Plaatsingslijst
Interviews
4 Geïnterviewde: Iede Bloemsma (1921); Interviewer: Alexander de Bruin; Camera: Jos Fielmich; Duur interview: 1:03:00, 17-12-2004
1562 Oral History Project, 1940-heden, Collectie
Plaatsingslijst
Interviews
4
Geïnterviewde: Iede Bloemsma (1921); Interviewer: Alexander de Bruin; Camera: Jos Fielmich; Duur interview: 1:03:00, 17-12-2004
NB:
Korte inhoud: In september 1940 richtte Iede Bloemsma samen met tien anderen het verzetskrantje 'Alles Sal Reg Kom' op. Begin 1941 werd hij met zijn mederedactiegenoten verraden, opgepakt en veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Deze gevangenisstraf bracht hij door in Duitsland. Na het uitzitten van ruim twee jaar werd hij vrijgelaten en teruggebracht naar Nederland. Hier aangekomen ging hij werken voor de verzetsgroep 'Oom Herman', geleid door de Aerdenhouter Herman Slurink. Iede bracht voor deze groep Joodse kinderen naar onderduikadressen en zorgde voor voedselbonnen voor deze onderduikers.
Kenmerken
Datering:
2004-2014
Periode documenten:
2004-2014
Openbaarheid:
openbaar
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-16. Nadere informatie over de raadpleging bij de informatiebalie. De collectie is volledig digitaal en bestaat uit een 16-tal opgenomen interviews met Haarlemmers over de geschiedenis van de stad en de regio tussen 1940 en 2010. Het doel van het project was het in beeld brengen van de ontwikkeling van Haarlem vanaf 1940 tot heden op basis van interviews van bewoners uit Haarlem en omgeving. De onderwerpen waarop de te interviewen personen werden geselecteerd liepen uiteen van de Tweede Wereldoorlog en andere politieke ontwikkelingen van 1940 tot nu, de stedelijke ontwikkeling (zowel de bouw van de stad als de sociale ontwikkelingen hierin), cultuur, onderwijs en wetenschap en gezondheidszorg.
Gemeente:
Haarlem
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS