Menu

1573 Stadsbestuur van Haarlem (Stadsarchief van Haarlem)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van het stadsbestuur
2. Stedelijke ambtenaren
3. Regelgeving, rechtspraak en bestuur
4. Symbolen van de macht: stadszegel, stadswapen en stadhuis
5. Geschiedenis van het archief en inventarisatie
6. Bijlagen
7. Bibliografie
Inventaris
20. Aanhangsel
Aanhangsel: stukken 'zonder verband'; stukken die vermoedelijk of zeker geen onderdeel van het stadsarchief hebben uitgemaakt
20.2. Overige stukken zonder verband
N.B. In deze rubriek zijn alle originele stukken vóór 1573 opgenomen die in de inventaris Enschedé I zijn beschreven, voorzover ze inmiddels niet in andere inventarissen zijn opgenomen. Ook opgenomen zijn de stukken die Enschedé later aan zijn inventaris toevoegde, het betreffen deels duidelijk latere aanwinsten. Als een aankoop of schenking te traceren viel, heb ik dit aangegeven. In dit geval was plaatsing in de collectie handschriften (of unica) ook een mogelijkheid geweest, maar ter wille van de overzichtelijkheid en vooral om het maken van de toch al ingewikkelde concordansen hanteerbaar te houden zijn ze toch in deze inventaris ondergebracht.
Sommige van deze stukken zonder verband zijn expliciet omschreven in de inventaris van Graswinckel. In dit geval is het erbij vermeld. Andere stukken zijn door mij aangetroffen in het gereconstrueerde Graswinckel- bestand, zonder dat zij door Graswinckel expliciet beschreven zijn. Bij de reconstructie van dit bestand is door de heer Japikse gebruik gemaakt van aantekeningen die stammen uit de tijd dat de 'oude orde' nog intact was, zodat ik ervan uit ga dat de meeste stukken die ik heb aangetroffen in bijvoorbeeld de kleine laden hier ook oorspronkelijk hebben berust. Ik heb dit aangegeven als: aangetroffen in kleine laden (of loketkas). In een aantal gevallen zullen dergelijke stukken afkomstig zijn uit archieven van kloosters of andere religieuze instellingen en na de Reformatie in het stadsarchief zijn beland.
20.2.2. Overige stukken
N.B. In chronologische volgorde.
1024 Akten waarbij Hugo Goudsmit zijn woonhuis bestemt tot een huis voor regulier levende clerici en overdraagt aan provisoren, 1397. Afschrift 16e eeuw i
1573 Stadsbestuur van Haarlem (Stadsarchief van Haarlem)
Inventaris
20. Aanhangsel
20.2. Overige stukken zonder verband
20.2.2. Overige stukken
1024
Akten waarbij Hugo Goudsmit zijn woonhuis bestemt tot een huis voor regulier levende clerici en overdraagt aan provisoren, 1397. Afschrift 16e eeuw
Omvang:
1 stuk
NB:
Dit stuk hoort gezien de context waar het is aangetroffen mogelijk in het archief van de commanderij van Sint Jan, het bevat juridische marginalia, in dorso: 'fundatie van die langhe poorte', mogelijk heeft de commandeur bemoeienis gehad met bestemming van deze fundatie nadat deze ter ziele is gegaan. Aangetroffen in Loketkas

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1245-1572
Omvang in meters:
41,15
Periode documenten:
1245-1572
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-1036. Inv.nrs. 160, 531, 810, 884, 886 en 888 zijn vanwege slechte materiële staat niet raadpleegbaar. Inv.nr. 262 ontbreekt. Inv.nrs. 575 en 611 zijn vervallen. Voor meer informatie over het Stadsrecht van Haarlem, 1245 (inv.nrs. 11-12) zie www.noord-hollandsarchief.nl>Ontdekken>Schatkamer>Het stadsrecht van Haarlem. Nadere toegangen op de transportregisters: 'Klapper Beresteyn' extracten uit transportregisters, 1470-1609, (alleen van belangrijke families) met index (inv.nrs. 553-578). 'Klappers Dòlleman' regesten en indexen op transporten van het Haarlems patriciaat, 1485-1582, gemaakt door M. Thierry de Bye Dòlleman (inv.nrs. 554-578). Klappers Groesbeek (in map plaatsingslijsten nr. 100560) op straatnamen van transportregisters, 1501 mei-1513 april (inv.nrs. 560-563).
Gemeente:
Haarlem