Menu

Uw zoekacties: Ambachtsbesturen van Haarlemmerliede en Spaarnwoude

1576 Ambachtsbesturen van Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Vooraf
2. Opgravingen en bodemkundig onderzoek
3. De oudste schriftelijke bronnen
4. De bestuurlijke inrichting
5. De ambachtsheerlijkheden
6. De waterstaatszorg
7. Spaarnwoude
8. Hofambacht
1576 Ambachtsbesturen van Haarlemmerliede en Spaarnwoude
Inleiding
8.
Hofambacht
De dunbevolkte ambachtsheerlijkheid Hofambacht grensde in het westen aan Spaarnwoude, in het zuidoosten aan Houtrijk en in het noorden en oosten aan het IJ. Er was geen dorpskern, er stonden slechts enkele woningen langs de Spaarndammerdijk. De dorpsbewoners leefden, evenals de mensen uit Spaarnwoude, van de visvangst, veeteelt of kregen inkomsten uit het dijkonderhoud * 
Dwars door Hofambacht loopt de Spaarndammerdijk, die de ambachtsheerlijkheid in twee ongelijke delen verdeelde: Hofambacht-buiten (d.w.z. buitendijks) en Hofambacht-binnen. Het overgrote deel van Hofambacht, 200 morgen *  land lag buitendijks; binnendijks lag er slechts 25 morgen. *  In het buitendijks gedeelte was er geen bewoning. Het buitendijkse land was bijna geheel in bezit van mensen die niet in Hofambacht woonden (uit onder meer Spaarnwoude en Haarlem). De mensen in Hofambacht hebben vaak geleden onder de dijklasten, men had immers een enorme lengte aan ka- en zeedijk te onderhouden.
Fockema Andreae schrijft het ontstaan van Hofambacht en de hier liggende Inlaagpolder toe aan de dijkdoorbraak van 1421. *  Na de doorbraak kon de Spaarndammerdijk niet op haar oude beloop hersteld worden. *  Hofambacht echter was voor 1421 reeds bekend. *  Na 1421 is een groot gedeelte van Hofambacht buitendijks komen te liggen.
Strategisch gezien lag Hofambacht erg gunstig als uitstekend "schiereiland" in het IJ, dit is vermoedelijk de reden waarom het Hofambacht lange tijd rechtstreeks onder het grafelijk bestuur is blijven staan. * 
9. Zuid-Schalkwijk, Vijfhuizen en Nieuwerkerk aan de Drecht
10. Haarlemmerliede en Noord-Schalkwijk
11. Houtrijk en Polanen (Halfweg)
12. Het archief
13. Ordening en inventarisatie
14. Twee korte opmerkingen nog
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1407-1811
Omvang in meters:
10,65
Periode documenten:
1407-1811 (1824)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 301.1 inv. nrs. 1-526. Inv. nr. 231 is vanwege slechte materiële staat niet raadpleegbaar. Inv. nrs. 184a, 184b, 305a, 415a, 416a, 457a, 499a zijn alleen digitaal te raadplegen. Inv. nrs. 184a, 184b, 305a, 415a, 415b, 416a, 457a en 499a zijn in fotokopieën aanwezig in de studiezaal. Inv. nrs. 325-327 zie ook band 301.1 bijlage 1: kaartenlijst nrs. 1, 3-4. Inv. nr. 435 zie ook band 301.1 bijlage 1: kaartenlijst nr. 2. Index op persoonsnamen in band 301.1.
Gemeente:
Haarlemmerliede en Spaarnwoude